Wetenschap
Voeding

Editorial in BMJ door Daan Kromhout

In de nieuwe Amerikaanse dieetrichtlijnen wordt afgestapt van de aanbeveling voor een 'laag cholesterol, laag vet-dieet'. Emeritus hoogleraar Daan Kromhout verklaart die koerswijziging in het hoofdartikel van de zeer hoog aangeschreven British Medical Journal (BMJ) van 24 juli.
Koen Guiking

Sinds 1980 waarschuwt de Amerikaanse dieetadviescommissie voor cholesterol en vet als veroorzakers van hart- en vaatziekten. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het niet zo relevant is hoeveel vet iemand tot zich neemt, maar dat goed bekeken moet worden welke type vetten men eet. Meervoudig onverzadigde vetten kunnen het cholesterolgehalte bijvoorbeeld juist verlagen, in plaats van verhogen, legt Kromhout uit in het editorial.

Ook bleek in de afgelopen jaren dat niet alle cholesterol in voeding negatieve effecten had op de gezondheid, maar dat het vooral de low density lipoprotein (LDL) cholesterol was die problemen veroorzaakte. Zeer recente bevindingen tonen bovendien aan dat de inname van cholesterol via de voeding het LDL-cholesterolgehalte maar zeer beperkt beïnvloedt, verklaart Kromhout.

De emeritus hoogleraar begrijpt daarom dus wel dat er in de US dietary guidelines niks meer staat over de totale vetinname of cholesterolinname. ‘Guidelines for dietary cholesterol and total fat are not needed because they do not affect cardiovascular risk’, sluit Kromhout zijn artikel af.

Portret van Daan Kromhout

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.