Organisatie - 25 augustus 2009

Ecoloog Wouter Helmer wordt erelector VHL

Helmer wil meer ruimte voor natuur én voor de mens in de natuur.
Hij is vooral bekend van de Ark Natuurontwikkeling.

foto_erelector_VHL.jpg
Grootschalige natuurontwikkeling in aaneengesloten grote gebieden, dat is waar Ark en Wouter Helmer voor staan. 'Hij probeert natuur te creƫren zonder prikkeldraad, waar plek is voor mens en dier', zegt Hans van Rooijen, opleidingsdirecteur Bos- en natuurbeheer.
Wolven
Naast de inzet van grote grazers bepleit Helmer de terugkeer van grote roofdieren als de wolf en de lynx. Maar de gebieden moeten ook recreatie huisvesten. Van Rooijen: 'De koppeling die Helmer legt tussen mens, natuur en economische kansen is heel belangrijk. Hij zag al vroeg in dat er draagvlak nodig is voor natuur en weet dat goed over te brengen.'
Erelectoraten
Helmer wordt de tweede erelector bij de hogeschool. Zes jaar geleden werd oud-landbouwminister Gerrit Braks benoemd. 'Braks legde met zijn beleid de basis voor de Ecologische Hoofdstructuur, Helmer is deze nu aan het invullen,' aldus Van Rooijen. De opleidingsdirecteur bedacht het erelectoraat, dat hetzelfde is voor het hbo als een eredoctoraat voor de universiteit. De instelling van erelectoraten heeft inmiddels navolging gevonden bij andere hogescholen.
Gastlessen
Helmer wordt op 8 september tijdens de Jaaropening van de hogeschool benoemd en houdt dan ook een presentatie. Als erelector wil hij ook gastlessen bij Van Hall Larenstein gaan geven. / AB