Wetenschap - 26 september 2002

Ecologiehoogleraren protesteren tegen natuurbeleid Veerman

De vaste commissie voor de landbouw van de Tweede Kamer krijgt binnenkort een manifest van Nederlandse ecologiehoogleraren. Daarin protesteren ze tegen te plannen van minister Cees Veerman om te bezuinigen op de Ecologische Hoofdstructuur.

Hoogleraar Natuurbeheer en plantenecologie prof. Frank Berendse van Wageningen Universiteit en emeritus hoogleraar Plantenecologie prof. Eddy van der Maarel van de Rijksuniversiteit Groningen zijn de initiatiefnemers van het protest. "De plannen zijn rampzalig", vindt Berendse. "Er wordt tussen de veertig en vijftig procent bezuinigd op de aankoop van natuurgebieden, net op het moment dat de grondprijs daalt. Je moet juist nu grond aankopen."

Het nieuwe natuurbeleid van Veerman is volgens Berendse slecht voor de toch al steeds armer wordende biodiversiteit. "De EHS zou in 2018 compleet moeten zijn, maar dat lukt niet door allerlei financi?le problemen. Met dit nieuwe beleid wordt het op zijn vroegst 2030 voordat de EHS compleet is. Dat betekent dat de huidige verliezen aan biodiversiteit door zullen gaan."

Berendse en Van der Maarel leggen deze week de laatste hand aan het manifest. Ze willen het voor 8 oktober ? de datum dat Veermans plannen in de Tweede-Kamercommissie wordt besproken ? aan de commissie voorleggen, met de handtekening van alle Nederlandse ecologiehoogleraren. | M.W.

Pagina 9: Debat: Bezuinigingen op natuur