Student - 7 december 2006

‘Echte en virtuele wereld smelten samen’

Internet zal op alle mogelijke manieren het mensenleven binnenkruipen, en de echte en de virtuele wereld zullen steeds meer samensmelten. Dat voorspelde trendwatcher Richard Lamb in een lezing voor studenten van Van Hall Larenstein in Velp. Hij waarschuwde voor identiteitsproblemen.

Richard Lamb

Foto: .

Een telefoon voor de hond, supersnel internet in je knuffelbeer en de weersvoorspelling aflezen op een geroosterde boterham. Van sommige innovaties die Richard Lamb toonde, kun je je afvragen of de mensheid er beter van wordt. Dat geldt eerder voor het destilleren van water uit lucht en auto’s die rijden op lucht.
Lamb kwam vrijdag 1 december naar Velp op uitnodiging van de Lofar-group, een zestal studenten dat meedoet met de prijsvraag van het Lofar-project in Drenthe. Lofar, dat staat voor Low Frequency Array, wil met 25 duizend antennes verspreid over de noordelijke provincies de grootste radiotelescoop ter wereld te bouwen. Hiermee zijn geluiden uit het heelal op te vangen die stammen uit de tijd van de oerknal. Sterrenkundigen denken hiermee de oerknal te kunnen verklaren.
Studenten worden met de prijsvraag uitgedaagd om het project een economische en toeristische betekenis te gegeven. De studenten van Van Hall Larenstein willen gebruik gaan maken van de kilometers glasvezelkabel die in het gebied gelegd worden om de duizenden antennes te verbinden. Logischerwijs ging de presentatie dan ook vooral over het internet.
Veel van de trends in de top tien van Lamb hebben met internet te maken. Eén daarvan is de ‘belevingsindustrie’. ‘Voor veel mensen in de stad is het een heel gedoe om een bos op te zoeken. Zij kunnen straks diezelfde beleving zoeken in een virtuele wereld, en zich in de natuur begeven terwijl ze in hun eigen huiskamer zitten. Of de kwaliteit van leven er beter van wordt weet ik niet, maar je kunt dit soort dingen echt verwachten.’ Het gaat niet per se om nagebootste situaties. ‘Je kunt beelden en geluiden van dat moment elders projecteren. Je plaats op de aarde maakt dan weinig uit. Het wordt een soort super-Google Earth.’
In de nabije toekomst zijn dus steeds meer plekken op deze wereld naar je toe te halen. Maar mensen zullen zich ook meer in niet-bestaande werelden gaan begeven, denkt Lamb. ‘Virtuele werelden als Secondlife.com worden nu al steeds populairder en echter. Mensen bouwen er een tweede leven op. Zelfs politici hebben tijdens de afgelopen verkiezingscampagne lopen flyeren op de virtuele Dam op Secondlife.’
Dit kan nog voor identiteitsproblemen gaan zorgen. ‘Psychologen maken zich zorgen over mensen die in Secondlife bijvoorbeeld seksueel misbruikt worden en daar in het echte leven psychische klachten door kunnen krijgen, omdat ze zich zo erg identificeren met die persoon in de virtuele wereld.’