Nieuws - 16 mei 2013

Echt fake

Wat? Debatreeks en expositie (Re)Source: over authenticiteit en manipulatie Waar? Impulse, gebouw nummer 115 op de campus Wanneer? 15, 22 en 29 mei van 17.00 - 20.00 uur Aanmelden? Via beeldenopdeberg@gmail.com

28-Cult_Stoel_chair---Studio-Eric-Klarenbeek.jpg
Te zien aan de hoeveelheid reality-tv die Nederlanders kijken, snakken ze naar authenticiteit; naar echte mensen. In plaats daarvan krijgen ze overdreven fake. Om 'reality' leuk genoeg te maken wordt ze op televisie in scène gezet of heeft het zelfs een script. Zulke spanning tussen authenticiteit en manipulatie is het onderwerp van de tiende editie van kunstevenement Beelden op de Berg.
Dit jaar begint het met een drietal debatten tussen beeldend kunstenaars, dichters en Wageningse wetenschappers. Zo bespreekt Matthijs Schouten, bijzonder hoogleraar Natuurbeheer en ecologie, in hoeverre Nederlandse natuur oorspronkelijk is en overweegt hoogleraar Bioprocess Engineering Hans Tramper of authenticiteit in de biotechnologie mogelijk is. Verder wordt er gegeten, gediscussieerd en worden er films vertoond. Hoofdact is de expositie die tussen 14 juni en 15 september te zien is in het Belmonte Arboretum. Voordat ze aan het werk gingen, werkten de kunstenaars samen met wetenschappers. Dat zorgt voor diverse en verrassende resultaten. Zo is het werk te zien van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen die een kosmopolitische kip kruist uit wilde rassen, verbouwt ontwerper Christien Meindertsma historische vlassoorten en gebruikt Eric Klarenbeek de schimmeldraden uit een netwerk (mycelium) als uitgangsmateriaal voor een 3D-printer. Of dat nou echt of fake is, het is in ieder geval een stuk prikkelender dan Nederlandse reality-tv.
Meer informatie? beeldenopdeberg.nl
Tip ons over films, boeken, evenementen en andere cultuuruitingen: redactie@wur.nl.