Wetenschap - 26 februari 2009

EXTRA VITAMINE E SCHAADT FOETUS

Een overschot aan vitamine E in het dieet van een zwangere vrouw verhoogt de kans op aangeboren hartafwijkingen bij het kind. Dat schrijft dr. Jeanne de Vries in BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology. ‘Maar,’ zegt de Vries, ‘omdat we werken via een voedselvragenlijst en de studieopzet tekortkomingen kende, moeten we voorzichtig zijn met de uitkomsten.’

Vitamine E is oplosbaar in vet en kan als anti-oxidant of als pro-oxidant werken. Het zit in plantaardige olie, noten, margarine, bakvetten en in sommige groenten. De Vries: ‘In de eerste drie maanden van de ontwikkeling van een foetus, als het hart wordt gevormd, is de juiste balans tussen pro-oxidanten en anti-oxidanten erg belangrijk. Een hoge inname van vitamine E kan deze balans verstoren.’
De onderzoekster heeft 276 moeders van kinderen met aangeboren hartafwijkingen gevraagd naar hun eetgedrag. De Vries: ‘Zo ontstond een beeld van de hoeveelheid vitamine E die de vrouwen binnenkregen rondom de conceptie en de eerste drie maanden van de zwangerschap. Bij verhoogde inname was er een twee keer zo hoge kans op aangeboren hartafwijkingen. Als de moeders ook nog supplementen gebruikten, dan was die kans tot negen keer zo groot. Helaas konden we niet achterhalen welke supplementen werden gebruikt, en bleef het dus onduidelijk hoeveel vitamine E precies werd ingenomen.’
Ondanks de onzekerheden in het onderzoek - het vond ruim een jaar na de geboorte van de kinderen plaats - zijn de aanbevelingen wel helder. De Vries: ‘In Nederland halen mensen veertig procent van hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid uit margarine, als ze vier boterhammen per dag eten. Als je daar nog braadboter bij optelt, dan heb je al snel genoeg vitamine E. Supplementen nemen is dus echt onnodig. Dit onderzoek wijst uit dat er mogelijk schadelijke effecten zijn.’
Het onderzoek is een samenwerking tussen onderzoekers van het Erasmus UMC en Wageningen UR.

Re:ageer