Organisatie - 7 mei 2009

EXTRA KAMERS AAN DE HAARWEG

Nieuwe buitenlandse studenten kunnen na de zomer gewoon in Wageningen terecht, als het aan de raad van bestuur ligt. Die wil twee voormalige universiteitsgebouwen aan de Haarweg tijdelijk geschikt gaan maken voor bewoning, en er ook containerwoningen bijplaatsen, wat samen zo’n 250 extra kamers moet opleveren. De gemeente moet de plannen nog goedkeuren.

studenten ondergebracht.
In het voormalige onderkomen van Agronomie aan de Haarweg worden 63 internationale studenten ondergebracht.

Foto: Bart de Gouw

‘Wageningen UR neemt hiermee gewoon zijn verantwoordelijkheid voor de huisvesting van buitenlandse studenten’, reageert Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur. ‘Duidelijk werd dat er 250 kamers minder waren dan nodig om hen te huisvesten. Ook de instroom van Nederlandse studenten groeit. De markt pakt het nog niet op, dus er moest structureel iets gebeuren en wel zo kostenefficiënt mogelijk.’
Met de keus voor de Haarweg in plaats van dat de meeste studenten tijdelijk naar een bungalowpark op de Veluwe gaan, zoals de afgelopen twee jaar, kunnen meer studenten direct meedraaien in het Wageningse sociale leven en hoeven ze niet te reizen. ‘Zomerhuisjes blijven misschien tijdelijk nodig voor piekopvang, maar niet zo lang als nu’, zegt Vink .
Woningcoöperatie Idealis, die vooral kamers aan studenten verhuurt, is verrast door het besluit van de universiteit. ‘We hebben ook aangeboden tijdelijke voorzieningen te realiseren. Maar als ze dat zelf willen doen, moet de universiteit dat natuurlijk zelf weten’, reageert directeur Hans Medenbach.
Wageningen UR wil 55 wooneenheden realiseren in het voormalige onderkomen van Fysiologie van mens en dier, en 63 in het oude gebouw van Agronomie, voor een periode van vijf jaar. Op het terrein van Agronomie moeten daarbij nog 130 units komen, voor zeven jaar. Het is nog niet bekend wat er precies neergezet gaat worden. ‘Dat moet allemaal nog worden uitgewerkt’, zegt Vink.
Ook is nog niet duidelijk hoe de tijdelijke verhuur geregeld gaat worden. ‘Uitbesteden ligt voor de hand,’ aldus Vink, ‘maar de plaatsingen op Landal Green Parks op de Veluwe heeft Wageningen UR deels in eigen beheer gedaan. Het zou kunnen dat we Idealis vragen, maar er zijn meer mogelijkheden.’
Volgende week voert Wageningen UR de eerste gesprekken met de gemeente over de plannen. Die moet de plannen eerst goedkeuren en vergunningen verlenen. Als alle vergunningen tijdig worden verleend, is het de bedoeling dat de kamers eind augustus klaar zijn. Dan wonen er vanaf de herfst, als ook het Binnenhavencomplex daar weer is opgebouwd, 400 studenten extra op de Haarweg, bovenop de 1040 in het Idealiscomplex Haarweg.