Nieuws - 14 november 2014

ESG wil uit Atlas

tekst:
Albert Sikkema

De Environmental Sciences Group (ESG) wil uit Atlas vertrekken. ESG onderzoekt of de bodemgroepen in Atlas komend voorjaar naar Gaia of Lumen kunnen verhuizen.

ESG wil met de verhuizing kosten besparen en de interne samenwerking bij ESG versterken, zegt communicatie-chef Simon de Ridder. Om te beginnen verhuist de groep Bodemfysica en landgebruik, die uit zo’n twintig medewerkers bestaat, binnenkort uit Atlas naar Gaia om te fuseren met de groep Bodemgeografie. ‘Dat is de eerste stap’, zegt De Ridder.

Daarna gaat de directie van ESG kijken of ook andere bodemgroepen uit Atlas naar de overkant van de weg kunnen verhuizen. Daarvoor wil de directie eerst in gesprek met de medewerkers, om te kijken of de gebouwen Gaia en Lumen efficiënter gebruikt kunnen worden. ‘Daarbij staat de behoefte van de medewerkers centraal’, verzekert De Ridder. Mocht er voldoende ruimte zijn voor de Atlasgroepen, dan wil ESG de huur van Atlas in april volgend jaar opzeggen.

De ESG-directie wil dat de onderzoeksgroepen meer samenwerken en daarom dicht bij elkaar zitten. Bovendien wil de kenniseenheid kosten besparen. Door afnemende opdrachten van het ministerie en andere publieke opdrachtgevers koerste Alterra dit jaar af op een verlies. Door extra maatregelen van de directie in oktober, waaronder een besparing op buitenlandse reizen en andere uitgaven, lijkt Alterra nu uit te komen op een klein overschot, zegt De Ridder. Maar de directie wil structureel besparen op overheadkosten.

Het opzeggen van Atlas scheelt een hoop kosten. Nu huurt de ESG de tweede, derde en vierde verdieping van het gebouw waar ook de raad van bestuur en concern-afdelingen gehuisvest zijn. ESG huurt daar niet alleen kantoren, maar ook laboratoria. Of die labs meeverhuizen met de medewerkers, maakt ook deel uit van het onderzoek.