Organisatie

ESG vertrekt uit Atlas

De Environmental Sciences Group gaat zich helemaal concentreren in Gaia en Lumen. Dat betekent dat ruim twee verdiepingen van Atlas vrijkomen voor onder andere onderwijs.
Roelof Kleis

© Roelof Kleis De verhuizing van de ESG-activiteiten uit Atlas naar de overkant van de weg stond twee jaar geleden ook al op de rol. Toen ketste de boel nog af op de financiën. De situatie is inmiddels dusdanig veranderd dat verhuizing nu wel haalbaar is, legt ESG-directeur Bram de Vos uit. ‘De urgentie om te verhuizen is nu groter. De ruimtes in Atlas zijn nodig voor onderwijs aan de toenemende aantallen studenten.’

Labs

Op dit moment huizen nog drie leerstoelgroepen in Atlas. Het gaat om Bodemfysica en Landgebruik, Bodembiologie en Biologische Bodemkwaliteit en Bodemscheikunde en Chemische Bodemkwaliteit. Die zitten op de derde en deels vierde verdieping. Op de tweede verdieping en in de kelder zijn labs. De labs zijn met ingang van het volgende studiejaar, september 2018 dus, nodig voor onderwijs. De Vos verwacht dat de leerstoelgroepen voor die datum al over zijn.

Per saldo betekent dat indikken en minder vierkante meters per persoon

Bram de Vos

De concentratie in Gaia en Lumen betekent dat er verbouwd en ingeschikt moet worden. ‘De grootste uitdaging zijn de labruimtes’, zegt De Vos. ‘We hebben daarvoor het bedrijfsgebouw achter Gaia op het oog en ruimtes in Lumen.’ De extra werkplekken moeten ontstaan door bestaande ruimtes anders in te richten. ‘Per saldo betekent dat indikken en minder vierkante meters per persoon. Maar dat is ook mogelijk. Ten opzichte van andere groepen op de campus zitten we relatief vrij ruim.’

Hoe de herschikking er in de praktijk precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Op dit moment loopt de ontwerpfase, waarin met leidinggevenden wordt gesproken en medewerkers ideeën kunnen inbrengen over die inrichting. Volgens De Vos is het de bedoeling dat er flexibeler wordt omgesprongen met de beschikbare werkplekken. ‘Maar dit betekent niet per se dat we met flexplekken gaan werken of het Nieuwe Werken op gaan leggen.’ De ontwerpfase moet eind oktober klaar zijn.

Krimp

De concentratie van ESG in Gaia en Lumen valt samen met de inkrimping van environmental research organisatie WENR. Door slechte financiële resultaten moet WENR 100 van de 350 fte’s indikken. Die taakstelling is volgens De Vos op dit moment voor de helft ingevuld. De krimp maakt verhuizen eenvoudiger: er zijn minder werkplekken nodig. Door vertrek uit Atlas wordt flink bespaard op huisvestingskosten. De Vos verwacht bovendien meer interactie en synergie doordat straks alle medewerkers en de meeste labs bij elkaar zitten.

De verhuizing heeft op dit moment de status van een voorgenomen besluit van de raad van bestuur. Het definitieve groene licht moet nog komen als de plannen uitgewerkt zijn en de ondernemingsraad akkoord is.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.