Student - 27 november 2008

ERVARING OPDOEN OVER DE GRENS

‘Ik moet nog uitzoeken wat ik precies wil met mijn studie. Dat is ook waarom ik een stage in het buitenland wil volgen,’ zegt Vere van de Meerendonk. De tweedejaars Regional Development and Innovation is een van de studenten die zich oriënteren tijdens de ‘Wilwegmiddag’ bij Van Hall Larenstein in Wageningen op dinsdag 25 november.

‘Het is niet zo eng als ik dacht dat het zou zijn’, vertelt de Zweedse studente Ann-Charlotte Cadier die hier Equine, Leisure and Sports doet. ‘Studeren in het buitenland vergroot je zelfvertrouwen en geeft je een beter perspectief op je eigen land. De ervaring en kennis van andere talen maken je cv sterker. En ik vindt het competentiegerichte onderwijs hier echt leuk.’ De grootste tegenvaller zijn de hoge telefoonrekeningen.
Ongeveer tachtig Nederlandse en internationale studenten steken in kleine groepen hun licht op bij de workshops. Over stage lopen in het buitenland, het aanvragen van een Erasmusbeurs en over de mogelijkheden in China, Mexico en Afrika. Internationale studenten dragen hun steentje bij door te vertellen over hun eigen land en hun ervaringen hier.
Het verbeteren van haar Engels en het leren kennen van mensen uit andere culturen waren voor de Spaanse Erasmusstudente Lorena Amoros de belangrijkste reden om hier te komen. Ze volgt het vak Horticulture Marketing bij de Wageningse hogeschool, die haar werd aangeraden door vrienden. Mensen die in Spanje willen studeren, zullen wel Spaans moeten leren, vertelt ze aan de acht toehorende Nederlandse en Duitse studenten.
Jonathan van de Riet schrijft de website van Lorena’s universiteit in Alicante meteen op. ‘Misschien wil ik mijn minor wel in Spanje doen. De Erasmusbeurs biedt een mooie kans. Naast je studiefinanciering ontvang je dan tweehonderd euro per maand extra’, zegt Jonathan, derdejaars International Agribusiness and Trade. Hij liep vorig jaar al stage in Brazilië en wil zoveel mogelijk studie-onderdelen elders doen omdat hij straks in Zuid-Amerika wil werken.
Nederland noemt hij ‘drie keer niks’. ‘Als je afstudeert en hier op zoek gaat naar een baan, ben je een nummertje. Als je bereid bent om voor een Nederlands bedrijf in het buitenland te werken, ben je iemand. En je krijgt een goed loon.’