Nieuws - 14 mei 2009

‘ERKENNING VOOR DE KEVERS’

‘Nieuwe kever in Nederland’ kopten veel kranten vorige week. De ontdekking van VHL-student Jeroen Dekker en zijn vriendin Tamar Braaksma leverde veel publiciteit op. En terecht, want het gebeurt zelden dat een grotere keversoort – het diertje kan ruim een centimeter groot zijn – aan de Nederlandse fauna kan worden toegevoegd.

opinie_0_783.jpg
Zoveel media-aandacht en ophef voor een niet zo aaibaar diertje vindt student Bos- en natuurbeheer Dekker fantastisch. ‘Een erkenning voor de kevers. Meestal zijn mensen meer geboeid door spectaculaire soorten als het vliegend hert’, stelt hij.
Bij toeval ontdekte de student uit Velp het helderrode dier, Dictyoptera aurora, langs een bospad. Hij realiseerde zich na raadpleging van zijn insectengids meteen dat hij iets bijzonders in handen had. ‘De soort kwam volgens de gids niet in Nederland voor’, vertelt de amateurentomoloog. De bevestiging dat het inderdaad om een nieuwe soort in Nederland ging, kwam van de Nederlandse Entomologische Vereniging.
Dekker wilde zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan de ontdekking geven en zocht zelf de media op. ‘ANP verspreidde een persbericht en dat is door tal van kranten opgepikt’, vertelt hij. ‘Alleen jammer dat ik niet precies weet in welke bladen het nu verschenen is.’
Dekker is ook twee keer op de radio geweest, bij Ruud de Wild van Q-music en op Omroep Gelderland. De zenders pakten het item heel verschillend aan, zo ondervond Dekker. ‘Q-music benaderde de kevervondst meer als een soort ‘gek nieuws’ en maakte grappen, terwijl Omroep Gelderland veel serieuzer en wetenschappelijk geïnteresseerd was.’
Over het algemeen is Dekker erg tevreden over alle media-aandacht, ook al hadden sommige media wat moeite met de correcte naam van de hogeschool waaraan hij zijn opleiding volgt. En Nu.nl maakte het wel erg bont door een foto van een gewone snuitkever bij het bericht te plaatsen. Dit riep reacties op als: ‘nieuwe keversoort, ik dacht het niet’. Maar dit kon de pret niet drukken.
Ook directeur Ellen Marks van Van Hall Larenstein was erg tevreden omdat de hogeschool via Dekker veel media-aandacht en publiciteit kreeg. ‘Het is wel duidelijk dat studenten van Larenstein hun vrije tijd vaak nuttig besteden’, besluit de tevreden keverontdekker.