Nieuws - 30 juni 2015

ERC-grant voor Harro Bouwmeester

tekst:
Albert Sikkema

Harro Bouwmeester, hoogleraar Plantenfysiologie, krijgt een Advanced Grant van de European Research Council (ERC).

Bouwmeester gaat zijn onderzoek aan signaalstoffen in planten uitbreiden naar belangrijke voedselgewassen. De Europese onderzoekfinancier ERC honoreert een onderzoeksvoorstel van hem ter waarde van 2,5 miljoen euro.

Bouwmeester doet onderzoek aan strigolactonen. Dat zijn signaalstoffen in gewassen die het parasitaire onkruid Striga aantrekken, maar ook nuttige bodemschimmels. Bovendien remmen deze signaalstoffen de vorming van zijscheuten in de plant, ontdekte hij in de afgelopen jaren. Belangrijke voedselgewassen als tarwe, rijst, mais en soja bevatten deze strigolactonen. Bouwmeester wil ze in kaart brengen en hun functies beter leren begrijpen, teneinde de productie van gewassen te verbeteren. Zo hoopt hij met zijn onderzoek  de beschikbaarheid van nutriĆ«nten uit de bodem voor planten te vergroten.

Naast Bouwmeester kregen nog 17 Nederlandse wetenschappers een ERC-grant. In totaal deelde de EU 190 van deze beurzen uit. De advanced grants bedragen doorgaans 2,5 miljoen euro, maar in incidentele gevallen kunnen ze oplopen naar 3,5 miljoen euro.

Wageningse wetenschappers zijn redelijk succesvol met het binnenhalen van een ERC-grant. Het afgelopen jaar nog kregen meteoroloog Wouter Peters en  microbioloog Stan Brouns deze onderzoekbeurs.