Nieuws - 2 april 2009

EEN PYTHON EN EEN KAPMES

Fouad Lakhal, vierdejaars Agri Systems Management bij VHL, liep een half jaar stage bij de Malaysian Agrifood Corporation. Hij zag veel nieuwe fruitsoorten voorbij komen, vond pantersporen rond de kassen en hakte per ongeluk een slang in tweeën.

nieuws_3142.jpg
‘Het bedrijf bestaat nog niet zo lang. Ze oogsten er verschillende soorten groente en fruit met als uitblinker de paiola. Onthoud die naam maar goed. Het is een soort papaya. Een prachtige fruitsoort, vernieuwend, aromatisch en heerlijk zacht.
Bijzonder aan het bedrijf is dat het de gewassen verbouwt in kassen in de hooglanden van Maleisië. De plantage is omgeven door een jungle waar veel wilde dieren leven zoals olifanten, panters, wilde zwijnen en slangen. De eerste dag liep ik mee met iemand om planten rondom de plantage met een zeis te kappen. We baanden ons een weg door het ruige woud en zagen veel sporen van panters. We kapten het gras om ons heen en opeens ging het kappen niet zo soepel, alsof we ergens in vast sloegen. We haalden het gras weg en tot onze verbazing lag daar een python, alleen inmiddels wel in tweeën gehakt.
De jungle rondom moet weg als een bufferzone om te voorkomen dat de wilde dieren bij de plantage komen. De dieren worden dus eigenlijk verjaagd uit hun habitat. Sommige verdedigen zich bijzonder goed hiertegen. Werknemers die op de brommer naar de plantage gaan worden vaak door de wilde zwijnen achterna gezeten.
De sfeer op het bedrijf was goed. De dure kamer die vooraf voor me geregeld was, ruilde ik snel in voor een kamer op de plantage tussen de werknemers. Hier leerde ik echt de Maleisische cultuur kennen. De mensen zijn vooral islamitisch, net als ik. Tijdens de ramadan verbleef ik daar en dat beviel heel goed. Elke avond was in het dorp een markt waar je lekkere maaltijden kon kopen.
Mijn supervisor nam me voor het Suikerfeest mee naar zijn geboortedorp. Ik verheugde me erop, alleen kreeg ik griep. Maar ik werd goed verzorgd door zijn familie en moest veel heet water drinken. Na twee dagen voelde ik mij een stuk beter en kon ik nog een beetje meedoen aan het feest.
Bijzonder was dat mijn supervisor geen schaap offerde als lekkernij, maar ging vissen met zijn broer. Met een enorm katvis kwam hij terug. Hij maakte die klaar met durian, fruit met een onaangename geur. Apart, fruit en vis. Het was niet mijn favoriete combinatie maar de hele familie zat hoopvol te kijken, dus ik at het dapper op.
Ik heb tussendoor nog duikbrevetten gehaald, de hoogste berg beklommen en nog veel meer mooie dingen gedaan. Maar het mooiste vind ik de goede band die ik opbouwde met mijn supervisor. Hij wilde dat ik ook iets leerde over mijzelf, voor de rest van mijn leven, en dat is hem zeker gelukt. Samen konden we uren filosoferen en discussiëren. Het was heel speciaal.’