Student - 5 februari 2009

EEN OP DRIE KIEST VERKEERDE STUDIE

Een op de drie vwo’ers kiest voor de verkeerde universitaire studie. Ruim een kwart stapt binnen een jaar over naar een andere opleiding en nog eens tien procent wijkt uit naar het hbo of stopt er helemaal mee.

Dat staat in het onlangs verschenen overheidsrapport Kennis in Kaart 2008. Er lijkt sprake van een stijgende lijn: het aandeel uitvallers en switchers is 1,1 procent gestegen ten opzicht van een jaar eerder. Volgens website Studiekeuze123.nl kost de studie-uitval jaarlijks 5,7 miljoen euro.
Wie zo snel weer is vertrokken, had beter over zijn studiekeuze moeten nadenken, stellen de medewerkers. Die had bijvoorbeeld eens een studiekeuzewebsite moeten bezoeken. En dat zou inderdaad een goed idee zijn geweest, blijkt uit eerder onderzoek. Uitvallers hebben zich meestal minder goed georiƫnteerd. De blijvers hebben bij hun studiekeuze twee keer zo vaak gebruik gemaakt van een onafhankelijke bron als de uitvallers. Niet alleen studiekeuze123, maar ook de Keuzegids Hoger Onderwijs en de Elsevier-ranglijsten tellen daarbij mee.