Nieuws - 13 november 2008

EEN BUS VOL WETENSCHAPPERS

nieuws_2618.jpg
Dr. Jetse Stoorvogel, universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep landdynamiek, deed op woensdag 5november proefjes rond het thema eten, met middelbare scholieren van het Vechtstede College in Weesp.
Stoorvogel is een van de wetenschappers van De Jonge Akademie (DJA) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, die met ‘DJA on wheels’ scholieren bekend willen maken met wetenschap, en begrip willen kweken voor de rol van de wetenschapper in de maatschappij. Een bus vol wetenschappers van DJA doet daarvoor in november en december vijf middelbare scholen aan, van vmbo tot vwo, om experimenten en workshops met de kinderen te doen.
De scholieren mogen bijvoorbeeld voedingsmiddelen veranderen, waarna een andere groep moet raden wat het is. ‘Als je een banaan bewerkt en rood kleurt, herkennen mensen het als bessen of aardbeien, zonder dat je de smaak hebt veranderd’, legt Stoorvogel uit. Zelf is hij overigens gespecialiseerd in de precisielandbouw. ‘De grootste uitdaging is om er op een begrijpelijke manier over te vertellen. Dat is hartstikke leuk.’