Nieuws - 18 september 2012

Duurzaamheid WUR voor voetlicht

Met onder meer een speciale route en een fotowedstrijd maakt Wageningen UR dit jaar extra werk van de Dag van de Duurzaamheid.

Fotowedstrijd.jpg
Wageningen UR is op verschillende fronten bezig de eigen organisatie te verduurzamen. 'Op intranet is dat zichtbaar, er is een duurzaamheidswebsite, maar bijvoorbeeld niet op de officiele WUR-site', zegt Gert-Jan Bulten. 'Voor het publiek blijft duurzaamheid vaak onzichtbaar.' Bulten coordineert de activiteiten van de duurzaamheidsdag op de campus. De slogan van de duurzaamheidsdag is dan ook 'Laat het zien op 10-10'.
Route
Dat 'laten zien' vertaalt zich letterlijk in een route over de campus langs een vijftal voorbeelden van duurzaamheid. Langs Forum bijvoorbeeld, waar de bezoeker onder meer uitleg krijgt over de verwerking van de afvalstromen.  Ook Lumen, Actio en Orion zitten in de route. Jammer genoeg ontbreekt het NIOO (wel campus, geen WUR) dat met haar nieuwe gebouw qua duurzaamheid Wageningen UR haar hielen laat zien.
QR-code 
Vernieuwend aan de route is dat hij virtueel is en werkt met QR-codes. De bezoeker krijgt bij elk van de stations onderweg de informatie via zijn smartphone, als deze boven het blokjespatroon van de code wordt gehouden. Voor de route wordt bovendien een website gemaakt. De duurzame route moet een blijvertje worden. Ook na de DvdD blijft de route in del ucht. Bulten: 'De bedoeling is om dit in de toekomst verder uit te gaan bouwen.' Alterra neemt het technische deel van de uitvoering voor haar rekening.
Foto's 
Medewerkers en studenten worden met een fotowedstrijd uitgedaagd zelf een bijdrage aan de DvdD te leveren. 'Het gaat erom de eigen interpretatie van duurzaamheid in beeld te brengen. Wat voor initiatieven neemt men bijvoorbeeld zelf in de eigen werkomgeving.' De 10-20 beste foto's worden op formaat 30x40 cm geexposeerd  in Impulse. 'En als het een succes is op meerdere plekken binnen de organisatie.' De foto's moeten voor 26 september worden ingeleverd.
(verdere informatie over de DvdD is te vinden op intranet)