Nieuws - 27 maart 2018

Duurzaam. Duurzamer. Duurzaamst. WUR introduceert Green Impact 

WUR kan nog duurzamer. Om dat te bereiken is vandaag de Green Impact Challenge gelanceerd door Green Office Wageningen. WUR-teams binden met elkaar de strijd aan wie het meest milieuvriendelijk werkt.

© Sven Menschel

Verduurzamen in competitieverband dus. Daar komt het eigenlijk op neer. Het gaat daarbij om betrekkelijk eenvoudige handelingen zoals de computer afsluiten als je je werkplek verlaat, het dubbelzijdig printen, carpoolen en de afzuiginstallaties in laboratoria een streepje lager zetten. Praktische zaken die bijdragen aan verlagen van verspilling en energieverbruik en verkleining van de footprint.

Vandaag was de aftrap van de Green Impact Challenge in een leslokaal in Forum. Zo’n 25 mensen waren op de lancering afgekomen. 'WUR is de duurzaamste uni van de wereld volgens de UI Green Matric World University Ranking’ , zegt Linde Berg, Green Office, ‘maar dat is nauwelijks bekend’. Volgens Berg is er nog een hoop winst te behalen op de campus. ‘We moeten niet pronken met die eerste plaats, maar het als een uitdaging zien het nóg beter te doen’ aldus Berg. De Green Impact is daarbij een belangrijke tool.

Toolkit
De GreenOffice heeft speciaal voor WUR een Green Impact Toolkit laten ontwikkelen. Dat is een online formulier dat werkt als een soort draaiboek. Medewerkers en studenten die een team vormen kunnen zichzelf aan het begin bepaalde doelen stellen. Hoe groter het effect op duurzaamheid van het gestelde doel is, hoe meer punten dat oplevert. Het aantal punten wordt bepaald door een matrix; het oprichten van een team levert bijvoorbeeld al twee punten op.

Op 10 oktober – De Dag van de Duurzaamheid – worden bronzen, zilveren en gouden medailles uitgereikt. Om in aanmerking te komen voor een bronzen medaille moet een team 110 punten scoren; 200 punten is goed voor zilver. De gouden plak is voor teams met 280 punten. Op 10 oktober wordt de Dag van de Duurzaamheid gevierd. Dan worden ook de winnende teams bekendgemaakt.

4000 teams
Green Impact is twaalf jaar geleden begonnen in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels zijn er wereldwijd 476 organisaties betrokken bij The Green Impact. Meer dan 4000 teams zijn actief die in totaal 320.000 acties ter bevordering van duurzaamheid.  

Teams voor Green Impact kunnen zich registreren via www.greenimpact.org.uk/wur