Wetenschap - 1 januari 1970

Duurzaam toerisme nog in kinderschoenen

Tour operators, reisbureaus en recreatieonderzoekers waren op donderdag 16 juni in Wageningen om te praten over economisch duurzaam toerisme. Deze vorm van toerisme, waarbij de lokale bevolking wordt betrokken, kan helpen bij het bestrijden van armoede. Maar er blijft wel veel geduld nodig.

Geen van de deelnemers aan de door de leerstoelgroep Sociaalruimtelijke analyse georganiseerde Groeneveldconferentie twijfelde aan het nut van duurzaam toerisme. Eugenio Yunis van de World Travel Organization vertelde dat er in 2004 een record van 760 miljoen toeristische reizen werden gemaakt die samen 600 miljard dollar opleverden, zo’n anderhalf keer het bruto nationaal product van Nederland. 'Dat is ongeveer tien procent van de wereldeconomie, dus moet toerisme ook iets voor de armoede kunnen betekenen.' Zeker omdat steeds meer toeristen naar ontwikkelingslanden gaan.
Maar om toerisme daadwerkelijk ‘duurzaam’ te maken, moet regionale bevolking er wel bij worden betrokken. Er zijn nog veel grote hotelketens die in landen als Ghana en Costa Rica grootschalige complexen opzetten die zijn afgeschermd van de buitenwereld en waarvoor alle voorraden vanuit westerse landen worden ingevlogen.
Caroline Ashley van de Overseas Development Institute liet met voorbeelden uit Zuid-Afrika zien dat het ook anders kan. Zo maakt het plaatselijke recyclebedrijf Recopro van glas uit het grootste resort in dat land, Sun City, weer glazen voor dat resort. Anderen maken handgemaakte welkomstkaarten.
Duurzaam toerisme lijkt wennen voor zowel de reisorganisaties als de lokale bevolking. Toerismebedrijven moeten leren denken op langere termijn en zich meer richten op duurzaamheid in het hele bedrijf. De bevolking moet leren wat een toerist nu eigenlijk meemaakt. Ashley vertelde over een Zuid-Afrikaans bedrijf dat lokale mensen uitnodigde om een nachtje toerist te spelen, zodat ze zouden begrijpen wat een toerist wil.
Toch bleek tijdens de conferentie dat het animo voor duurzaam toerisme bij grote reisorganisaties niet erg groot is. Directeur René Klawer van marktleider TUI klaagde dat hij telkens als enige van de grote touroperators op 'dit soort conferenties' aanwezig was.
Het is ook moeilijk om duurzame reizen voor iedereen te organiseren. De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV ondersteunt duurzaam toerisme in plattelandsdorpen in Tanzania. Nederlanders klagen over het hoge openluchtmuseumgehalte van deze reizen. 'Maar het slaat goed aan bij de Amerikanen', vertelt Marcel Leijzer van SNV, 'en dan kunnen we moeilijk aankomen met klachten van Nederlanders.' / MW