Nieuws - 4 september 2009

Duurzaam landbouwkamp

Het zijn geen watjes, de Belgische deelnemers aan het Duurzaam Landbouwkamp in Wageningen. Plensbuien en een stevige windkracht 5 weerhouden hen er niet van om de handen flink te laten wapperen. Bij groentekwekerij De Nieuwe Ronde aan de Oude Diedenweg zijn de Vlaamse jongeren druk bezig met het uitsteken van aardbeienplanten. 'Een wederdienst voor de tijd die de boeren hier voor ons vrijmaken,' verklaart Imma Denorme. 'Veel wilde ideeën moeten af en toe in de aarde groeien,' vult Peter de Grande aan.

Aarbeien_uitsteken_AvG.jpg
Imma en Peter zijn met zeventien andere Belgische jongeren op 'duurzaam landbouwkamp'. Dit jaar hebben ze van 29 augustus tot 6 september hun tenten opgeslagen in Wageningen. 'Wageningen is de bakermat voor landbouwonderzoek en duurzame initiatieven,' verklaart Imma de keuze.
In samenwerking met de Boerengroep en het Studentenoverleg Ecologische Landbouw bezoeken ze biologische bedrijven. Kleinschalig, zoals bij de Nieuwe Ronde, maar ook groter, zoals een groep samenwerkende biologische boeren in het Betuwse dorp Hemmen. 'Wij kunnen in België nog wel wat leren van de manier waarop boeren hier samenwerken,' vindt Peter. 'En Nederlanders slagen er beter in om biologische landbouw op grote schaal te bedrijven.' De Belgen zijn vooral geïnteresseerd de thema's in grond, innovatie, continuïteit, verbreding, afzet en samenwerking.
Imma en Peter zijn allebei lid van de Belgische JNM (Jeugdbond Natuur & Milieu). Samen met WERVEL (Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw) organiseert JNM het Duurzame Landbouwkamp. Op het programma staan verder nog onder andere film kijken op Droevendaal en een lezing van professor Edith Lammers van het Louis Bolk instituut. De Belgen verplaatsen zich per fiets en 's nachts slapen ze in tenten die ze bij boerderij De Wolfswaard aan de Rijn hebben opgezet. Het eten is natuurlijk biologisch, vegetarisch en in de regio geteeld. Vanavond op het menu: aardappelbietenpuree met gefrituurde pompoen en linzen met appel. /Alice van Ginkel