Nieuws - 1 januari 1970

Dure microscopen gestolen

Inbrekers hebben in de nacht van 2 op 3 april twee dure microscopen gestolen uit het Botanisch centrum op De Dreijen. De microscopen zijn samen rond de 75.000 euro waard.
Beveiligingsagenten waren snel ter plaatse maar konden de diefstal niet helemaal voorkomen. Wel vonden ze een derde microscoop terug die al klaar stond in een tas.

Ing. Henk Kieft van het Botanisch centrum: ‘Dit is voor ons desastreus. Wij doen bijna al het onderzoek met dit soort microscopen. De financiering van onze leerstoelgroepen is niet zodanig dat wij zomaar nieuwe apparatuur kunnen aanschaffen. En het is nog maar de vraag of we het van de verzekering terugkrijgen. Apparatuur onder de 100.000 euro is niet verzekerd, zo heb ik begrepen.’
Kieft vermoedt dat de daders goed op de hoogte waren van de situatie en wisten wat ze wilden hebben. Zo was één van de microscopen nog geen maand oud. ‘In een ruimte ernaast stond een ander type microscoop die nog duurder was, maar die hebben ze laten staan.’ Volgens zijn collega dr. Hans de Jong zijn de microscopen niet in Nederland te verkopen. ‘Of een wietteler moet ze bijvoorbeeld willen hebben.’ Kieft noemt het frappant dat op een Oost-Europese e-Bay site ineens allerlei onderdelen voor dit soort microscopen staan aangeboden.
De onderzoekers denken dat herhaling moeilijk is te voorkomen. ‘De universiteit heeft het beleid dat openbare gebouwen voor iedereen toegankelijk moeten zijn. En vanwege veiligheidsinstructies mogen veel deuren niet op slot. We gaan nu in overleg met de brandweer kijken of bepaalde deuren niet toch op slot kunnen. Daarnaast gaan we bekijken of we de microscopen toch vast kunnen zetten. Maar dat is niet eenvoudig. De grote versterking maakt het noodzakelijk dat ze goed gedempt worden’, aldus Kieft. / JH

Discussieer mee op wesp.wur.nl