Nieuws - 1 januari 1970

‘Dure’ biobloem doet het goed bij de pomp

Biologische bloemen zijn duurder om te telen dan gewone bloemen, maar brengen op de veiling niet meer geld op. Langs een andere weg, namelijk bij tankstations van Shell, zijn ze wel voor een reële prijs aan de man te brengen.

De kostprijs van biologische zomerbloemen zoals zonnebloemen, asters en ridderspoor, is hoger dan die van gangbare bloemen. Dat komt vooral doordat de bemesting duurder is, ontdekte het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving. In de biologische landbouw mag geen kunstmest gebruikt worden, en compost of bloedmeel is duurder. Ook het wieden maakt de biologische bloem duurder.
Toch heeft de biologische bloementeelt wel kansen, denkt onderzoeker ing. Frank Nouwens van PPO. Niet door verkoop via de veiling, want bloemisten zien geen onderscheid tussen biologische en gangbare bloemen. Maar wel als grote winkelketens direct de biologische bloemen gaan inkopen. Shell doet dat sinds vorig jaar al om de bloemen in haar tankstations te verkopen. Onlangs sloot Shell ook een contract over de verkoop van biologische tulpen. Shell verhoogde de prijs die het de telers van zomerbloemen betaalt, nadat uit het onderzoek van PPO was gebleken dat de kostprijs hoger ligt. JT