Nieuws - 20 augustus 2014

Duizenden akkerbouwers op visite

tekst:
Albert Sikkema

Duizenden akkerbouwers kwamen vandaag bijeen in Westmaas, waar Wageningen UR samen met de Nederlandse Aardappel Organisatie de ‘Aardappeldemodag’ organiseerde.

Bedrijven uit de aardappelsector hielden op het terrein van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) presentaties en demonstraties op het gebied van bijvoorbeeld aardappelrassen, aardappelrooien, gewasbescherming, bemesting en bewaarsystemen. Wageningen UR presenteerde haar praktijkgerichte onderzoek, waaronder haar veredelingsprogramma om aardappels resistent te maken tegen de aardappelziekte phytophthora.

Bestuursvoorzitter Louise Fresco van Wageningen UR opende de demodag met een lezing, waarin ze het belang van de aardappel in ons dieet en het aardappelonderzoek van Wageningen UR benadrukte.  

Het praktijkonderzoek voor de aardappelsector staat goed op de kaart, zegt onderzoekmanager Piet Spoorenberg van PPO. De praktijkonderzoekers hebben tijdig ingespeeld op het wegvallen van het Productschap Akkerbouw en hebben nu vaker directe onderzoeksopdrachten uit de akkerbouwsector. Bovendien heeft de Nederlandse Aardappel Organisatie een nieuw onderzoekfonds ingesteld ter vervanging van het productschap, zegt NAO-directeur Rene van Diepen.  

De organisatoren verwachten op 20 augustus tussen de vijf- en zesduizend bezoekers, waaronder akkerbouwers uit Belgie, Duitsland, Engeland en Denemarken. De akkerbouwers hebben vandaag alle tijd om de Aardappeldemodag te bezoeken, zegt Spoorenberg, want door de vele regen in de afgelopen week kunnen ze toch niet het land op om hun aardappels te rooien.