Nieuws - 6 oktober 2015

Duizenden Nederlanders graven op bodemdierendag

Een paar duizend Nederlanders hebben gehoor gegeven aan de oproep om op dierendag te wroeten in de grond en op zoek te gaan naar bodemdieren. De pissebed werd op de meeste plekken aangetroffen.

Bodemdierenexperts van het NIOO, Wageningen UR en Vrije Universiteit Amsterdam stelden de zoekkaart samen die mensen thuis konden gebruiken.

Samen met het Centre for Soil Ecology organiseerde het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) deze speciale dag. Omdat 2015 internationaal het Jaar van de Bodem is, is
gekozen om het bodemdier centraal te zetten. Iedereen werd uitgenodigd om in hun eigen tuin of op balkon te zoeken naar de bodemdieren en hun vondsten via www.bodemdierendag.nl door te geven.

Deze informatie wordt gebruikt om te kijken hoe het met het bodemleven gaat in de Nederlandse dorpen en steden. Volgens de initiatiefnemers hebben een paar duizend mensen door heel Nederland mee gedaan. Ook een aantal scholen hebben dit thema in hun lessen verwerkt. Tot nu toe heeft de organisatie zo’n 300 individuele- en vooral groepsinzendingen gekregen. Het meest gevonden bodemdier was de pissebed, maar er zijn maar 20 tuinmollen gespot. Het VARA radioprogramma Vroege vogels zond de zoektocht live uit.

Zondag 11 oktober zendt Vroege Vogels de eindresultaten uit tussen 7.00 – 10.00 op NPO Radio 1. Op de website www.bodemdierendag.nl kan je de inzendingen per regio alvast bekijken en ook hier zullen de uiteindelijke resultaten zondag te zien zijn.