Nieuws - 22 maart 2007

Duitse prijs voor hennep PRI

Plant Research International (PRI) is in Duitsland in de prijzen gevallen met een project voor hennep als grondstof voor textiel. Het mag als één van de 365 bekroonde projecten rekenen op een dag belangstelling in het kader van het initiatief Deutschland, Land der Ideen van president Köhler. De presentatie van de resultaten is maandag 30 juli in Kleef.

533_nieuws.jpg
PRI doet sinds twee jaar mee aan het Nederlands-Duitse project voor de productie van henneptextiel, dat maandag 12 maart een oorkonde ontving. Het gebruikte hennepras, Chamaeleon, is ruim tien jaar geleden door PRI ontwikkeld en sinds een jaar of twee op de markt. De hennepvezels worden met onder hoge druk met stoom zodanig verfijnd dat ze samen met katoenvezels tot garen zijn te spinnen.
Het project is interessant voor PRI omdat nieuwe gewassen pas succes hebben als er ook een afzetmarkt is. Dit initiatief brengt de hele keten - van boer tot kledingindustrie - bij elkaar, aldus onderzoeker dr. Marcel Toonen. Er zijn al spijkerbroeken en gordijnen gemaakt met vijftig procent hennep en vijftig procent katoen. 'Het voelt aan als linnen maar kreukelt minder', vertelt Toonen. De nieuwe garens kunnen ook gebruikt worden voor orthopedische hulpmiddelen.
De oogst van 2006 wordt verwerkt in mengsels van zestig procent hennep met veertig procent katoen. PRI werkt nu samen met de projectpartners aan een economische analyse van de productieketen.
Hennep heeft als voordeel boven katoen dat het duurzamer is. Bij de teelt, die gewoon in West-Europa kan plaatsvinden, is veel minder water nodig dan bij katoenteelt. Bestrijdingsmiddelen zijn zelfs helemaal niet nodig.