Student
Het echte werk

Duiken voor de wetenschap

Wie? Marretje Adriaanse (25), masterstudent Aquaculture and Marine Resource ManagementWat? Thesisonderzoek bij het BiogenInk-projectWaar? Kaş, Turkije
Eva van der Graaf

‘Ik was eigenlijk niet van plan om naar het buitenland te gaan. Toch belandde ik deze zomer in Turkije. Ik kwam ergens een flyer tegen over het BiogenInk-project van WUR in Turkije. Het was precies wat ik zocht. Dus ik vertrok samen met een andere studente voor drie maanden naar Kaş, aan de Turkse zuidkust.

Sponzen

Het doel van BiogenInk is om te onderzoeken hoe je watervervuiling door viskwekerijen kunt tegengaan en zo aquacultuur duurzamer kunt maken. De kweekvissen worden in netkooien in de zee gehouden. Het visvoer en de ontlasting vervuilen de omgeving met nutriënten en bacteriën. Ik keek in hoeverre sponzen in staat zijn om deze uit het water filteren. We hebben verschillende experimenten onder water gedaan. In een daarvan hebben we de sponzen in afgesloten kamers geplaatst. We namen een watermonster aan het begin en na 10 minuten weer. Vervolgens bekeken we de watermonsters om te zien wat het effect was van de spons op de waterkwaliteit.

Paragliden

Ook al is Turkije redelijk dichtbij, het is wel echt een andere cultuur. Het eten, de muziek; je bent echt even weg uit Nederland. Van de verwachtingen die ik van het land had, was misschien maar een kwart waar. Ik had bijvoorbeeld verwacht veel gelovige mensen te ontmoeten, maar de meeste mensen die ik kende in ons dorp, waren niet religieus. De regio waar we waren was heel modern en leek veel op Griekenland. Het landschap was ook buitengewoon mooi; het overtrof al mijn verwachtingen.

We deelden een appartement met de Turkse promovendus waar we mee samenwerkten. Als we vrije dagen hadden, gingen we graag op avontuur. Zo zijn we naar een hamam geweest en hebben we een auto gehuurd om de bergen in te gaan. De promovendus had veel vrienden in de buurt en nam ons regelmatig mee op boottochtjes en andere trips, zoals paragliden en ruïnes bezoeken met de scooter. Ook zijn we een keer naar een echte Turkse bruiloft van een vriend van hem geweest.

Duikbrevet

Vlak voor vertrek heb ik mijn advanced-duikbrevet gehaald. Eenmaal in Turkije heb ik samen met de andere studente ook nog mijn Rescue Diver-certificaat gehaald. Ik vond het duiken heel tof en ben er ook veel beter in geworden. Ik heb vooral veel geleerd over veiligheid, communicatie en het belang van een goede voorbereiding. Maar hoe goed je je ook voorbereidt, je komt onder water altijd problemen tegen. En vaak moet je dan ter plekke een oplossing verzinnen. We konden natuurlijk niet praten, dus het ging allemaal met gebaren.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.