Nieuws - 30 januari 2020

'Duiken, duiken en nog eens duiken'

Wie? Jochem van Herwaarden (24), masterstudent Aquaculture and Resource Management
Wat? Stage bij de REEFolution Foundation
Waar? Kenia

Tekst Monique van Schie Foto's Jochem van Herwaarden

‘Tijdens mijn stage bij de REEFolution Foundation was het duiken, duiken en nog eens duiken. Je moet ervan houden, maar ík vond het super. Elke keer was het weer spannend en bijzonder. Je ziet steeds weer andere dingen; iedere duik is uniek. Het onderwaterparadijs van Kenia is prachtig. Er zijn zo veel kleuren te zien en de schildpadden zijn geweldig. Ook heb ik inktvissen gezien die hun eieren aan het bewaken waren. Dat doen ze tot de eieren uitkomen en daarna sterven de ouders. Zo bijzonder!

Destructieve vismethodes
De REEFolution Foundation is een stichting in Kenia die werkt aan herstel van koraalriffen. Vanwege overbevissing is het aantal herbivore vissen afgenomen, waardoor algen de koraalriffen konden overwoekeren. Daarnaast helpen destructieve vismethodes en coral bleaching niet mee. Het is daarom nodig om de koraalriffen te herstellen. Lokale en internationale stagiairs helpen mee om het project uit te breiden. Door samenwerking met de lokale bevolking wordt uiteindelijk een zelfredzame situatie gecreëerd.

Nieuw rif ‘planten
Het project komt neer op het verzamelen van stukjes koraal en deze vast te knopen aan zogenoemde ‘bomen’. Als stukken koraal groot genoeg zijn, worden ze ‘geplant’ op verschillende types kunstmatige riffen. Op die manier kan een zo divers mogelijk rif worden gecreëerd, wat weer vissen en andere diersoorten aantrekt. Onder water werkten we aan het vullen van de bomen met koralen of het planten van koralen op riffen. Het werk op het land bestond uit computerwerk en bomen en riffen bouwen.

Hard leven
Het was niet alleen onder water gaaf om mee te maken, ik heb ook veel van de Keniaanse cultuur meegekregen, mede dankzij de andere stagairs. Kenianen zijn erg aardig en weten zelfs van zwaar werk iets leuks te maken, al zijn ze niet zo stipt als Nederlanders. Het Keniaanse leven is ook hard, leerde ik toen ik een nacht in een hotel sliep dat in een criminele wijk van Nairobi bleek te liggen. Om 5 uur ’s nachts hoorde ik schoten en ’s ochtends bij het ontbijt lagen er twee mannen voor de deur van het hotel. Het waren dieven die door de politie waren doodgeschoten. Voorbijgangers keken er kort naar en liepen weer door; blijkbaar zien ze dit soort dingen wel vaker.


Kenia heeft een totaal ander klimaat en totaal andere flora en fauna dan Europa. Voordat ik naar mijn stageplek ging, ben ik daarom op een uitgebreide safari geweest. Dit was een van de mooiste dingen die ik in mijn leven heb gedaan. We zijn op verschillende plekken geweest: drie meren en de Masai Mara, een groot natuurgebied met savannes. Bij een van die meren stikte het van de vogelsoorten en nijlpaarden, dit was schitterend. Ook voor olifanten, giraffes, leeuwen, cheeta’s, neushoorns en krokodillen geldt: ik heb ze allemaal gezien!'