Nieuws - 30 augustus 2007

Drukke zomer voor ASG en CIDC-Lelystad

1189_nieuws.jpg
De divisie Infectieziekten van de Animal Sciences Group en het Centraal Instituut voor DierziekteControle Lelystad hebben hoogtijdagen beleefd door de uitbraak van mond- en klauwzeer in Engeland en de opleving van blauwtong in Nederland. ASG maakte in opdracht van het landbouwministerie 265 duizend doses vaccin tegen het mkz-virus van het type dat begin augustus in Engeland opdook.
De divisie Producten van ASG heeft met twintig mensen in vier dagen het vaccin geproduceerd. Een aantal medewerkers is speciaal daarvoor teruggekomen van vakantie. De voorraad staat klaar om in Nederland te worden ingezet, al lijkt dat gezien de ontwikkeling in Engeland niet meer nodig.
CIDC-Lelystad heeft een groot aantal monsters moeten onderzoeken op aanwezigheid van het mkz-virus. De overheid liet ongeveer tweehonderd veebedrijven die vanuit Engeland dieren hadden ingevoerd, extra controleren op de ziekte. Hans Kramps, projectleider virale diagnostiek van CIDC-Lelystad, zegt dat praktisch alle extra tests binnen normale werktijd zijn uitgevoerd.
Er zijn wel extra mensen ingezet om de golf van monsters in verband met de uitbraak van blauwtong te kunnen verwerken. Alle ongeveer zesduizend monsters die binnenkwamen in verband met blauwtong zijn ook op mond- en klauwzeer onderzocht. CIDC-Lelystad onderzoekt verder of de in heel Nederland gevangen knutten, die het blauwtongvirus verspreiden, het virus bij zich hebben.