Nieuws - 1 januari 1970

Droge bolkoeling bespaart energie

Snijhyacinten hebben een koudeperiode nodig voordat telers ze in bloei kunnen trekken. Praktijkonderzoekers in Lisse toonden aan dat de bollen niet per se met hun wortels in grond of water de koeling in hoeven, maar dat ze ook voor een kortere periode droog weggezet kunnen worden.

In de praktijk worden bollen nauwelijks droog gekoeld. ‘Enkele telers deden het hooguit één tot twee weken, maar dan alleen met cultivars die weinig gevoelig zijn voor schimmel’, aldus ing. Peter Vreeburg van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving in Lisse. Uit onderzoek blijkt nu dat tot zes weken droge koeling onder lage relatieve luchtvochtigheid geen kwaliteitsverlies of meer uitval opleverde, ook met gevoelige cultivars.
Voordeel van droge bolkoeling is dat de bollen bijna de helft korter de koelcel in kunnen. Verder passen er meer bollen tegelijk in dezelfde ruimte. Dat scheelt energie. Ook is het mogelijk een tweede lading bollen erachteraan weg te zetten. ‘Dat verandert alleen wel de arbeidsorganisatie, omdat telers dan moeten planten terwijl ze de eerste lading oogsten’, aldus Vreeburg.
Door de technische eisen aan de koeling is niet elke teler direct in staat de nieuwe methode op het bedrijf toe te passen. ‘Maar omdat er in een kleine cel relatief veel bollen passen, wordt het misschien toch aantrekkelijk. En droge bollen kunnen ook makkelijker naar een koelpreparatiebedrijf’, aldus Vreeburg. / YdH