Nieuws - 29 maart 2007

Drinkende oudere vaker verkouden

Zestigplussers die af en toe het glas heffen hebben dertig procent meer kans op een verkoudheid of een andere virale infectie aan de luchtwegen dan niet-drinkers. Dat concluderen Wageningse epidemiologen onder leiding van dr. Judith van der Horst-Graat in de Journal of Nutrition, Health & Aging.

De onderzoekers, verbonden aan de afdeling Humane Voeding, verzamelden de gegevens van 650 gezonde zestigplussers uit de omgeving van Wageningen. Tot hun verbazing was er geen verband tussen roken en lichaamsbeweging enerzijds en virale infecties anderzijds. Dat verband was er wel toen de onderzoekers keken naar het gebruik van alcohol.
De connectie tussen alcohol en virale infecties zit echter anders in elkaar dan de Wageningers hadden verwacht. Ook matig alcoholgebruik bleek de kans op infecties te verhogen. Zelfs bij de ouderen die incidenteel een glas dronken was er sprake van een verhoogde kans. Dat zwaar alcoholgebruik het immuunsysteem aantast is bekend, maar wetenschappers waren er altijd stilzwijgend vanuit gegaan dat matig alcoholgebruik beschermt tegen virussen.
De Wageningers denken niet dat ouderen op basis van de nieuwe studie hun manier van leven moeten veranderen. Eerst moeten andere onderzoekers de merkwaardige uitkomsten bevestigen.