Nieuws - 16 februari 2010

Dringen op de Bongerd

Het universitair sportcentrum barst uit zijn voegen door de gestegen studentenaantallen. De raad van bestuur bekijkt het probleem, op aandringen van sportstichting Thymos.

25-De-Bongerd-GA--20100209-.jpg
De cursus yoga is binnen vijf minuten volgeboekt, zaalvoetbal duurt tot na middernacht, en fitness is soms meer wachten dan sporten.
'Het facilitair bedrijf wilde geen geld vrijmaken om het ruimteprobleem op te lossen, dus nu zijn we zelf naar de raad van bestuur gestapt', vertelt Ruben Wester van Thymos. De brief met knelpunten en oplossingen die de sportstichting schreef is mede ondertekend door de centrale medezeggenschap en de studentenraad. Kees van der Ark van studentenfractie Veste: 'Het gaat alle studenten en medewerkers aan.'
Rek is eruit
De universiteit gebruikt het sportcentrum nog als visitekaartje, maar als extra ruimte en mankracht uitblijven, is de glans er volgend jaar echt wel af. Wester: 'De rek is eruit. Je kunt geen interne competitie om vijf uur laten beginnen als de colleges tot kwart over vijf duren.' Voor squash moet je je lang van tevoren inschrijven, en wil je een cursus volgen dan moet je op het tijdstip dat de inschrijving start meteen 'toeslaan'.
Ledenstop
Studentenvolleybalvereniging WaHo heeft een ledenstop ingesteld omdat ze niet genoeg trainingen aan kan bieden. Vooral bij de dames was meer vraag dan plek. Op de wachtlijst staan zo'n tien vrouwen, meldt secretaris Marieke van der Heiden. 'Maar velen zijn al gaan kijken bij een andere vereniging.' Volgend seizoen moet WaHo noodgedwongen zijn thuiswedstrijden op vrijdagavond afwerken, in plaats van op dinsdag. 'We zijn bang dat we daardoor competitiespelende leden gaan missen, omdat jongerejaars in het weekend naar huis gaan'.
Om de problemen op te lossen, zouden er volgens Thymos twee kleine zalen voor cursussen en een extra fitnessruimte bovenop de huidige zaal moeten worden gebouwd, wat beide binnen het bestemmingsplan zou passen. Daarnaast is er een voltijdbaan aan docentenuren extra nodig.
Acties
Tijs Breukink van de raad van bestuur liet het centrale medezeggenschapsorgaan 10 februari weten dat de problemen op het sportcentrum bij hen bekend zijn. 'We brengen nu de situatie in kaart en zullen tijdelijke en structurele oplossingen bekijken.' Later in februari of in maart komt de raad van bestuur erop terug. 'Maar de financiƫle middelen van de universiteit zijn schaars', waarschuwde Breukink vast.
Wester hoopt nu vooral dat ze opschieten. Als een bevredigend antwoord uitblijft, liggen wat Thymos betreft acties in het verschiet.