Wetenschap - 11 juni 2015

'Drijvende koeienstal in Rotterdam is slecht idee'

tekst:
Albert Sikkema
7

Rotterdam wil een drijvend melkveebedrijf met veertig koeien plannen in het havengebied. Is dit stadslandbouw? Het is vooral een slecht idee, vindt Jan Willem van der Schans van het LEI.

De floating farm is een initiatief van Beladon, een ontwikkelingsmaatschappij voor duurzame drijvende objecten, melkvee-innovatieorganisatie Courage en stadsboerderij 'Uit je eigen stad' uit Rotterdam. Op het drijvende deel van het melkveebedrijf krijgen de koeien een 'koeientuin' van 900 vierkante meter ter beschikking, overkapt met een serreconstructie, meldt vakblad Boerderij. Aan land is een uitloop van 4000 vierkante meter voorzien. Onder de binnenruimte is ruimte voor mestopslag en verwerking van de melk.

Het bedrijf streeft naar gesloten kringlopen. Zo moet het voer in de ruimte onder de stal worden geproduceerd, met behulp van LED-licht. Met zon- en windenergie wordt stroom opgewekt. De melk en de zuivelproducten zijn straks te koop op het bedrijf, maar ook bij verkooppunten elders in Rotterdam. De initiatiefnemers willen met het project de koe en haar producten dichterbij de stadsbewoners brengen.

De initiatiefnemers willen in het najaar beginnen met de bouw. Wageningen UR is bij het plan betrokken, meldt Boerderij. Maar dat is niet Jan Willem van der Schans, onderzoeker bij het LEI en het Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions (AMS) en promotor van stadslandbouw in Rotterdam. ‘Ik ben er niet bij betrokken. Sterker nog, ik vind het een slecht idee. Het geeft de indruk dat de stedelijke ontwikkeling in Nederland zo uit de hand is gelopen dat we koeien op pontons moeten zetten.’

Het project heeft een hoog gadget-gehalte, vindt Van der Schans, om met gekke ideeën de krant te halen. ‘De werkelijke uitdaging voor stadslandbouw zit in het verbinden van een gebied als Midden Delfland, waar serieus melkveehouderij wordt bedreven, met de stad, zonder dat de stad dit groene gebied opslokt. Daarbij wil je, kijkend naar de discussie over melkveehouderij, dat de koeien gras eten en in de wei staan. En dan zouden we nu koeien op een ponton in de Maas zetten en gaan voeren met ongedefinieerde spullen uit de Rotterdamse haven? Ik heb geadviseerd aan de gemeente om dit niet te doen.’


Re:acties 7

 • R. van der Luer

  Runderen zijn behalve een bron van vlees en melk, vooral ook producenten van methaan, een zeer sterk broeikasgas. Iedere gemeente met enig beleid op het gebied van milieu en klimaatverandering zou zo'n idee moeten afwijzen.
  Bovendien staan in Nederland al te veel stallen vol met koeien die volkomen overbodig zijn in het kader van de eiwitvoorziening van Nederland. Een belangrijke stap in het beperken van klimaatverandering, hét probleem van dit moment en de nabije toekomst, is een snelle overgang naar een vooral plantaardig voedingspatroon.
  Ik beschouw dit plan als een uitwas, zoals de gehele bioindustrie een uitwas is van een antropocentrisch wereldbeeld.

  Reageer
 • A.Prins

  Ik maak mij zorgen over de directe omgeving.Mest en fijnstof.Omdat ze ook een kippenboot gaan maken.Er is al verschtikkelijk veel fijnstof in het Rijnmond gebied.Er is een milieuzone voor oude auto's,maar de gemeente laat nu wel deze vervuiling toe.Daar zitten we niet op te wachten.Er zijn al genoeg astma patienten hier.

  Reageer
 • D. Rijvers

  Als er maar op geen enkele manier belastinggeld in wordt gestoken. Veel van dit soort initiatieven drijven namelijk op belastinggeld.

  Reageer
 • Siemen Cox

  Wij van RotterZwam hebben ook ideeën over drijvende zaken. Maar dan wel met paddenstoelen. Koeien horen in de wei en hebben daarnaast een enorme slechte impact op het milieu.

  Wist je dat er 15000 liter water nodig is om 1 kilo rundvlees te produceren? Nu zullen dit waarschijnlijk melkkoeien zijn, laten wij dan wijzen op hoe de mensheid met kistkalveren omgaat.

  Paddenstoelen kan je kweken op een reststroom uit de stad. Te weten koffiedik. Als je dan een drijvende kwekerij wilt maken, doe dat dan met zwammen. Wij maakten er al eens een impressie van. https://www.youtube.com/watch?v=PIafb07g3jI

  Helaas niet zo gelikt als die van de plannenmakers van de drijvende koeienstal.

  Reageer
 • Piet

  Kunnen koeien ook zeeziek worden?
  Zeekoeien...

  Reageer
 • Flauw hoor

  Ik moet maar eerst zien hoe deze koe de meeuw vangt. Je weet hoe het gaat: Als er een koe over de rand springt, volgen er meer. Straks veranderen ze nog het spreekwoord in 'geen gevallen koeien uit de sloot halen'... dat moeten we natuurlijk niet hebben. Echter moeten we maar wat water bij de melk doen en open staan voor dit soort ideeën. Zolang ze dit maar niet op zee van plan zijn, want dan komt er een stortvloed aan flauwe woordgrappen.

  Reageer
  • Marco

   Ik vrees het ook. Zodra de eerste koe verdronken is, gaan ze de Maas dempen.

 • LesBoe

  Zijn ze al aangemeld voor de gayparade?

  Reageer

Re:ageer