Nieuws - 11 juni 2015

'Drijvende koeienstal in Rotterdam is slecht idee'

tekst:
Albert Sikkema

Rotterdam wil een drijvend melkveebedrijf met veertig koeien plannen in het havengebied. Is dit stadslandbouw? Het is vooral een slecht idee, vindt Jan Willem van der Schans van het LEI.

De floating farm is een initiatief van Beladon, een ontwikkelingsmaatschappij voor duurzame drijvende objecten, melkvee-innovatieorganisatie Courage en stadsboerderij 'Uit je eigen stad' uit Rotterdam. Op het drijvende deel van het melkveebedrijf krijgen de koeien een 'koeientuin' van 900 vierkante meter ter beschikking, overkapt met een serreconstructie, meldt vakblad Boerderij. Aan land is een uitloop van 4000 vierkante meter voorzien. Onder de binnenruimte is ruimte voor mestopslag en verwerking van de melk.

Het bedrijf streeft naar gesloten kringlopen. Zo moet het voer in de ruimte onder de stal worden geproduceerd, met behulp van LED-licht. Met zon- en windenergie wordt stroom opgewekt. De melk en de zuivelproducten zijn straks te koop op het bedrijf, maar ook bij verkooppunten elders in Rotterdam. De initiatiefnemers willen met het project de koe en haar producten dichterbij de stadsbewoners brengen.

De initiatiefnemers willen in het najaar beginnen met de bouw. Wageningen UR is bij het plan betrokken, meldt Boerderij. Maar dat is niet Jan Willem van der Schans, onderzoeker bij het LEI en het Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions (AMS) en promotor van stadslandbouw in Rotterdam. ‘Ik ben er niet bij betrokken. Sterker nog, ik vind het een slecht idee. Het geeft de indruk dat de stedelijke ontwikkeling in Nederland zo uit de hand is gelopen dat we koeien op pontons moeten zetten.’

Het project heeft een hoog gadget-gehalte, vindt Van der Schans, om met gekke ideeën de krant te halen. ‘De werkelijke uitdaging voor stadslandbouw zit in het verbinden van een gebied als Midden Delfland, waar serieus melkveehouderij wordt bedreven, met de stad, zonder dat de stad dit groene gebied opslokt. Daarbij wil je, kijkend naar de discussie over melkveehouderij, dat de koeien gras eten en in de wei staan. En dan zouden we nu koeien op een ponton in de Maas zetten en gaan voeren met ongedefinieerde spullen uit de Rotterdamse haven? Ik heb geadviseerd aan de gemeente om dit niet te doen.’