Student - 19 juni 2008

Driekwart studenten gelooft wel in ‘iets’

Een op de vijf Wageningse studenten is overtuigd atheïst. Driekwart gelooft in God, een kracht of iets hogers, en de helft denkt dat er leven is na de dood. Dat laat onderzoek van de vier christelijke Wageningse studentenverenigingen zien.

Afgelopen jaar stapten iedere maand wel een paar leden van Ichthus, NSW, VGSW en CFSR op studenten af in Forum met een enquête over het bovenzinnelijke. ‘We wilden weten hoe studenten denken over religie en levensovertuiging, en daar met ze over praten’, vertelt Paulien van de Wageningse Navigators. Het ging in de 155 toevallige ontmoetingen vaak over de diepere dingen in het leven, vertelt Ichthus-lid Reinier. ‘Veel mensen bleken daar eigenlijk nooit over na te denken.’
Dat God bestaat, gelooft 35 procent van de ondervraagde studenten. Anderen denken aan een kracht of energie, of iets anders hogers, samen goed voor 41 procent. Ondanks deze duidelijke hang naar het ietsisme, meent toch maar de helft dat er leven is na de dood. Tien procent van hen denkt hierbij aan reïncarnatie. Dat leven na de dood onzin is en niet kan, vindt dertig procent.
Verder zijn Wageningse studenten sportief en sociaal, zo laten de resultaten zien. Ze vinden familie en vrienden, gelukkig, tevreden en gezond zijn belangrijk in het leven. Al zijn er natuurlijk ook wereldverbeteraars (1 op 6) en carrièremakers (1 op 8).
Het gaf de christelijke studenten hoop dat maar twintig procent van de studenten zegt dat God niet bestaat, en dat van hen toch een deel zei God wel eens te willen ontmoeten. Want eigenlijk gunt Paulien het iedereen om Jezus te kennen, waardoor zij gelukkig is. En ook Reinier, die uit het geloof houvast en eigenwaarde haalt, kan het iedereen aanraden.