Nieuws - 25 januari 2018

Driedubbelblind

tekst:
Guido Camps

Hoe weet je nou wat waar is? Karl Popper stelde dat dat niet mogelijk is, maar dat we alleen kunnen falsificeren: je stelt een hypothese, en zo lang deze niet weerlegt wordt, nemen we de hypothese aan als mogelijk waar.

Guido Camps (34) is dierenarts en bijna gepromoveerd op MRI-onderzoek naar maaglediging bij mensen. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.
Guido Camps (34) is dierenarts en bijna gepromoveerd op MRI-onderzoek naar maaglediging bij mensen. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Dat weerleggen kun je natuurlijk alleen doen als je objectief kijkt. Mijn laatste studie deed ik samen met onderzoekers van Yale University. Een van hun experimenten had een verassende uitkomst die we wilden repliceren. Objectief zijn bij een replicatie is lastig, omdat je al weet wat er uit de originele proef kwam.

Nobelprijswinnaar Richard Feynman gaf wetenschappers ooit het advies: ‘The first principle is that you must not fool yourself – and you are the easiest person to fool.’ Omdat ik mezelf slim genoeg vind om mezelf te foppen, doe ik deze studie triple blind: de proefpersoon weet niet welk drankje zij krijgt, ik als onderzoeker weet het niet en zelfs tijdens de analyse van de data weet ik niet wie wat kreeg.

Normaal ga je tijdens je metingen toch onbewust na of er uitkomt wat je denkt dat er uitkomt.

Voor mij is dit een heel nieuwe ervaring, en één die heel erg bevalt. Normaal ben je tijdens je metingen toch onbewust aan het meedenken of er uitkomt wat je denkt dat er uitkomt. Hopelijk kan ik later dit jaar de resultaten op een conferentie presenteren: ‘After you’ve not fooled yourself, it’s easy not to fool other scientists. You just have to be honest in a conventional way after that.’