Nieuws - 19 mei 2014

Drie vidi-beurzen voor Wageningse onderzoekers

tekst:
Albert Sikkema

Drie Wageningse onderzoekers hebben een vidi-beurs van 800.000 euro ontvangen van NWO. Het gaat om Marleen Kamperman (fysische chemie), Bert De Rybel (biochemie) en Joop Vermeer (plantencelbiologie). Ze kunnen de subsidie gebruiken om een nieuwe onderzoeksgroep op te zetten.

Marleen Kamperman, die eerder een veni-beurs van NWO kreeg om de kleefvoeten van de gekko na te bootsen, gaat nu onderzoek doen naar de zeer krachtige lijm die de borstelworm onder water gebruikt om stukjes schelp en steen aan elkaar te plakken. Ze wil daarmee een lijm voor biomedische toepassingen ontwikkelen.

Biochemicus Bert De Rybel wil achterhalen hoe de driedimensionale vorm van een plant tot stand komt, ofwel hoe de delende plantencellen in de vroege ontwikkeling van een plant weten welke kant ze moeten uitbreiden. En plantencelbioloog Joop Vermeer wil het proces snappen hoe er nieuwe plantenwortels uit bestaande wortels ontstaan.

Kamperman en De Rybel zijn al in dienst bij de universiteit, Vermeer werkt op dit moment in het Zwitserse Lausanne. Nu hij de vidi-beurs heeft binnengehaald, is hij voornemens in Wageningen te gaan werken.

In totaal ontvangen 88 Nederlandse wetenschappers deze ronde een vidi-beurs. Ze krijgen elk maximaal acht ton om een nieuwe onderzoekslijn te ontwikkelen. In totaal dienden 540 onderzoekers een vidi-aan. Degenen die de beurs krijgen, behoren tot de tien a twintig procent beste onderzoekers van hun vakgebied.