Nieuws - 25 augustus 2015

Drie miljoen voor innovatief fokkerijonderzoek

tekst:
Albert Sikkema

Onderzoeksfinancier STW steekt anderhalf miljoen euro in fokkerijonderzoek van Breed4Food. De vier deelnemende fokkerijbedrijven dragen nog eens anderhalf miljoen bij. Daarmee kunnen zeven promovendi en drie postdocs aan de slag bij Wageningen UR en andere Nederlandse universiteiten.

Het toegekende onderzoeksprogramma richt zich op genomics, het systematisch screenen van genetische informatie van koeien, varkens en kippen om het dierenwelzijn te verbeteren, de ecologische voetafdruk van de veestapel te verkleinen en het gebruik van antibiotica in de veehouderij terug te dringen. Daartoe willen de deelnemers beter kunnen voorspellen wanneer er schadelijke variatie optreedt in een populatie productiedieren,  willen ze meer kruisingsinformatie uit fokdieren halen om de genetische selectie te versnellen en willen ze geavanceerde lerende machines een rol geven in de veefokkerij.

Breed4Food is een initiatief van Wageningen UR en de fokkerijbedrijven CRV, Cobb Europe, Hendrix Genetics en Topigs Norsvin. Deze in Nederland gevestigde fokkerijorganisaties willen mondiale marktleiders zijn op het gebied van dierfokkerij en investeren samen jaarlijks 60 miljoen euro in onderzoek. STW financiert innovatieve publiek-private onderzoeksprojecten.

Hoewel Wageningen UR partner is bij Breed4Food, komen de zeven promovendi en drie postdocs niet alleen in Wageningen te werken. Ook de universiteiten van Leiden, Nijmegen, Delft en Groningen zijn betrokken bij de gehonoreerde onderzoeksvoorstellen.  STW, onderdeel van NWO, ging enkele jaren geleden een partnership aan met Breed4Food, dat ook wordt gefinancierd door de topsector Agri&Food.