Nieuws - 12 december 2011

Drie miljoen extra voor Afrika-project van Giller

De Howard G. Buffett Foundation steekt 2 miljoen dollar in het N2Afrika project van de Wageningse hoogleraar Ken Giller, om de bodemvruchtbaarheid en voedselproductie in Afrika te verbeteren. De Bill & Melinda Gates Foundation steekt nog eens 1,3 miljoen dollar in dit project.

giller-foc1785_3.jpg
Howard G. Buffett is de oudste zoon van de Amerikaanse topbelegger en miljardair Warren Buffett. Net als Bill Gates steekt hij veel geld in landbouwontwikkelingsprogramma's in Afrika. Twee jaar geleden stak de Gates Foundation 17 miljoen dollar in het programma van Giller, dat zich vooral richt op een betere stikstofbinding van vlinderbloemige planten. Toepassing daarvan leidt tot een hogere opbrengst en een betere bodem in veel Afrikaanse landen.
Het project van Giller richt zich op de teelt van peulvruchten in acht Afrikaanse landen: Congo, Nigeria, Ghana, Kenia, Ruanda, Malawi, Zimbabwe en Mozambique. Door de steun van de Buffett familie, die veel van haar filantropische werk via de Gates Foundation uitvoert, gaat het project nu ook in Sierra Leone en Liberia van start. Met de investering wil de Buffett Foundation het werk van Giller koppelen aan een ander project in die landen, gericht op betere landbouwzaden.
Giller werkt in het project N2Africa samen met een consortium van onderzoeks- en ontwikkelingsorganisaties in Afrika. Het project moet de levensstandaard van 200.000 kleine boeren in Afrika verbeteren.