Nieuws - 1 mei 2019

Drie internationale NWO-beurzen naar Wageningen

tekst:
Albert Sikkema

Drie Wageningse onderzoekers hebben een internationale beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ontvangen. Met als doel het internationaal agrarisch onderzoek te versterken.

Een training van CGIAR in Ghana, ©Flickr

Cees Leeuwis, Domenico Dentoni en Ken Giller krijgen ieder een toelage uit het Senior Expert Programme van de NWO voor samenwerking met onderzoeksinstituten van het CGIAR. Dat is een onderzoekplatform voor voedselzekerheid in de wereld.

Innovaties
Cees Leeuwis, hoogleraar Kennis, Technologie en Innovatie, krijgt de komende jaren 80.000 euro per jaar om de CGIAR te helpen een nieuwe theorie te ontwikkelen met betrekking tot het opschalen van innovaties. Ook gaat hij nieuwe onderzoeksprogramma’s maken waarbij mobiele telefoons en citizen science worden gebruikt om zaaizaadsystemen meer gender-sensitief te maken. Hij doet dit onderzoek samen met het International Institute of Tropical Agriculture (IITA) en het aardappelinstituut CIP.

Leren
Domenico Dentoni, onderzoeker bij Business Management, gaat zich richten op ondernemend leren bij twee internationale onderzoeksinstituten. En Ken Giller, hoogleraar Plantaardige Productiesystemen, gaat met het onderzoeksinstituut IITA de Farming Systems Analysis in Afrika verdiepen.

De CGIAR-beurzen, vernoemd naar de Consultative Group of International Agricultural Research, staan open voor Nederlandse wetenschappers, maar gaan hoofdzakelijk naar Wageningse onderzoekers. Vorig jaar deelde NWO zeven internationale beurzen uit, waarvan er zes bij WUR terecht kwamen. Dit keer honoreerde NWO drie aanvragen, allemaal uit Wageningen.

lees ook