Nieuws - 28 maart 2019

Drie grote EU-beurzen naar WUR

tekst:
Albert Sikkema,Hoger Onderwijs Persbureau

John van der Oost, Lourens Poorter en Dolf Weijers hebben een ERC-beurs ter waarde van 2,5 miljoen euro in de wacht gesleept. Ze krijgen ieder een advanced grant van de European Research Council, maakte de Europese Onderzoeksraad vandaag bekend.

Lourens Poorter ©WUR

Met de drie toekenningen behoort Wageningen tot de best scorende Nederlandse universiteiten. De Universiteit Twente krijgt ook drie ERC-beurzen, Nijmegen spant de kroon met zes beurzen. In totaal krijgen de Nederlandse universiteiten 23 advanced grants. De ERC-beurzen worden jaarlijks uitgereikt.

Succesvol

De persoonsgebonden beurzen bedragen 2,5 miljoen euro en zijn bedoeld voor ervaren wetenschappers, die er vijf jaar lang onderzoek mee kunnen doen. In totaal keerde de Europese Onderzoeksraad 540 miljoen euro uit aan 222 wetenschappers.

Wageningen is dit jaar erg succesvol. Zeven WUR-onderzoekers dienden een voorstel in, drie daarvan werden gehonoreerd, stelt Henrieke de Ruiter van de afdeling Strategic Accounts. Vorig jaar haalde Wageningen geen advanced grant binnen, het jaar daarvoor eentje.

Dolf Weijers
Dolf Weijers
John van der Oost
John van der Oost

Spinoza

Toch zijn de toekenningen geen verrassing. John van der Oost haalde vorig jaar een Spinoza-premie binnen en Dolf Weijers kreeg in 2011 al een ERC-beurs; een starting grant. Lourens Poorter, een van de meest publicerende WUR-onderzoekers, kreeg eerder een Veni-beurs van NWO, maar dat is alweer 17 jaar geleden.

Het Verenigd Koninkrijk scoort dit jaar wederom het best met 47 beurzen, gevolgd door Duitsland (32) en Frankrijk (31). Daarmee ziet de top 3 er hetzelfde uit als vorig jaar. Ook het veel kleinere Nederland doet het goed. Met 23 beurzen staat het op de vierde plaats.

De ERC-beurzen zijn populair onder wetenschappers. Zij dienden samen 2052 onderzoeksvoorstellen in. Slechts 10,8 procent daarvan werd gehonoreerd.