Nieuws - 1 januari 1970

Drie Vici-beurzen voor Wageningen

Twee Wageningse onderzoekers, dr René Wijffels en dr John van der Oost, hebben beiden 1,2 miljoen euro gekregen van NWO, in de vorm van de Vici-beurs voor excellente wetenschappers. Ook bijzonder hoogleraar Wim van der Putten, die een dag per week aan de universiteit verbonden is, kreeg een zelfde Vici-beurs. Met het geld mogen de drie de komende vijf jaar een eigen onderzoeksgroep gaan opzetten.

Microbioloog Van der Oost gaat onderzoeken hoe archaea hun leven regelen. Archaea zijn eencelligen die sterk op bacteri├źn lijken, maar die worden beschouwd als een aparte groep organismen. Meercellige organismen zijn waarschijnlijk ontstaan uit een bacterie en een archaeon. Het regelmechanismen in meercelligen stamt vooral af van de archaea. Van der Oost gaat met nieuwe DNA-technologie op zoek naar de centrale regelgenen van de archaea, en wellicht ook van de mens.
Bioprocestechnoloog Wijffels gaat op zoek naar mogelijkheden om algen grotere hoeveelheden gezondheidsbevorderende de stoffen te laten maken. Algen maken onder andere carotenoïden en omega-3-vetzuren. De vetzuren komen ook voor in vis en zijn zeer waarschijnlijk goed voor hart en bloedvaten.
Bijzonder hoogleraar prof. Wim van der Putten werkt het grootste deel van zijn tijd voor het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) en is een dag per week verbonden aan de leerstoelgroep Nematologie. De ecoloog gaat de planten onderzoeken die zich door de klimaatveranderingen in Noordelijker streken vestigen. Die planten hebben in hun nieuwe leefgebied vaak geen natuurlijke vijanden. Van der Putten wil onderzoeken of die planten daardoor genetisch en fysiologisch veranderen. Europese planten die naar Noord-Amerika zijn overgebracht en daar geen vijanden hebben, worden vaak groter; zij hebben minder energie nodig voor de verdediging tegen belagers. Van der Putten wil weten of dat effect ook in Nederland optreedt. Zijn aio's zullen in Wageningen promoveren. / KV