Nieuws - 13 maart 2014

Drie Takken

Plotseling zie ik overal bomen staan. In een groep, in rijen, alleen. Bij de ingang van het Forum staat er ook een, een dooie. Ik zie ook slagbomen, stambomen en bomen van mensen. Ik observeer tegenwoordig zeer selectief. Opeens valt alles wat over bomen gaat, me op.

Op een lezing over leren van de natuur, vertelde iemand dat jonge bomen pas groeien als de oude in de climax vegetatie doodgegaan zijn. Dan is de volgende generatie aan zet; de jonge bomen strijden om licht, ruimte, water en willen allemaal het gat dichten dat ‘moeder’ heeft achtergelaten. Die kwam binnen bij mij. Mijn moeder is een jaar geleden overleden. Zij was de laatste oude boom. Het is dus natuurlijk dat ik nu met broers en zussen strijd om licht en ruimte. Gelukkig bereiken we wel weer een nieuw evenwicht, een nieuwe climax.

Niet dat ik nu natuur als nieuwe religie omarm, toch was ik impressed. Ik verschil niet zoveel van bomen. Een bananenboom en een spitskool hebben 50 procent hetzelfde DNA als ik. Met goudvissen deel ik 60 procent en met apen zelfs 97 procent. Leren van de natuur is zo gek nog niet.

Maar dan die boom voor het Forum. Ze is wel afgezaagd. Gelukkig weer uitgelopen; met drie takken. Symboliseren die iets? De Trias Politica of de Gouden Driehoek? Of staan ze symbool voor Thijs, Martin en Louise? Het doet me ook denken aan het verhaal van drie boeren in een veld. Een veld met een boom. De gangbare boer zegt: ‘Hij staat in de weg als ik ploeg’! De biologische boer: ‘Ik laat hem staan want hij heeft een ecologische functie! De derde, een biologisch dynamische boer zegt: ‘Voor mij is een boom, vooral in de winter, een prachtig gebaar naar de hemel’.