Organisatie - 12 april 2007

Drie Rubicons, slechts één Veni

Van de 91 Veni-subsidies voor jonge wetenschappelijke talenten die onderzoeksorganisatie NWO heeft toegekend gaat er slechts één naar Wageningen UR. De Australische dr. Christina Flann mag drie jaar vernieuwend onderzoek gaan doen: ze gaat de madeliefjesfamilie op orde brengen. Een betere score was er bij de Rubicon-subsidies. Drie pas gepromoveerde Wageningse onderzoekers krijgen de kans om onderzoekservaring op te doen in het buitenland.

Bij het aanbreken van het voorjaar maakt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) traditiegetrouw bekend welke originele onderzoekstalenten een subsidie krijgen. Voor de Veni’s, één van de drie persoonsgeboden subsidievormen van NWO, kwamen 423 aanvragen binnen. In Wageningen krijgt alleen Flann, verbonden aan de leerstoelgroep Biosystematiek, een Veni-subsidie van maximaal 208.000 euro. Ze gaat zich verdiepen in de familierelaties binnen de plantenfamilie Asteraceae of madeliefjes, één van de grootste plantenfamilies ter wereld. Deze score van één procent is lager dan men op basis van het Wageningse onderzoekspotentieel zou verwachten.
De Universiteit Utrecht lijkt de grote winnaar van deze ronde: met 17 Veni’s haalde zij bijna twintig procent van het totale aantal toekenningen binnen. Andere persoongebonden NWO-subsidies zijn de Vidi-subsidies (voor ervaren postdocs) en Vici-subsidies (voor zeer ervaren onderzoekers).
Bij de Rubicon-subsidie waren 3 van de 31 toekenningen voor pas of bijna gepromoveerde Wageningers. Celgenetica dr. Esther de Boer (Erfelijkheidsleer) gaat twee jaar werken bij het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in de Verenigde Staten, en toxicoloog dr. Vincent de Boer (Toxicologie/ RIKILT) bij de Harvard Medical School; klimaatwetenschapper drs. Ryan Teuling (Hydrologie en kwantitatief waterbeheer) gaat anderhalf jaar onderzoek doen bij het Zwitserse Federal Institute of Technology.
In totaal schreven 102 onderzoekers in voor een Rubicon-subsidie, die bedoeld is om Nederlandse onderzoekers buitenlandse ervaring op te laten doen, en hen zo beter in staat te stellen later een Veni in de wacht te slepen. De naam komt van de rivier de Rubicon die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'.