Nieuws - 3 november 2014

Drie Imares-locaties samen in Zeevaartschool

tekst:
Rob Ramaker

Zee-instituut Imares voegt drie vestigingen samen in de voormalige Zeevaartschool in Den Helder. Rond juni 2015 moeten circa zestig onderzoekers hier hun intrek nemen.

De eenheidslocatie moet zorgen dat onderzoeksafdelingen meer gaan samenwerken, zegt Menno van Manen, directeur bedrijfsvoering van de Animal sciences group. Nu werken de onderzoekers verdeeld over twee locaties in Den Helder en een dependance op Texel.

Van Manen is zeer ingenomen met de deal: ‘Het is een mooi gebouw, op een mooie locatie.’ Zo is de Zeevaartschool gebouwd in de Amsterdamse stijl en geeft deze uitzicht over de haven.

Imares onderhandelde al sinds juni met de eigenaar van de zeevaartschool, woonstichting Den Helder. In de uiteindelijke deal staat dat de gerenoveerde school een nieuwe aanbouw krijgt. Hier komen bijvoorbeeld klimaatcellen, opslag en laboratoria voor het onderzoek aan binnengebrachte zeedieren.

Voor de aanbouw is inmiddels een vergunning aangevraagd. Van Manen verwacht hierbij weinig problemen omdat de gemeente Den Helder blij is met de nieuwe bewoner: ‘Ik verwacht dan ook dat we er voor de zomer terecht kunnen.’