Nieuws - 1 januari 1970

Dreijenborch cultuurhistorisch uitzonderlijk

Het gebouw De Dreijenborch aan de Wageningse Ritzema Bosweg en de gebouwen van de leerstoelgroepen Entomologie en Fytopathologie aan de Binnenhaven zijn van uitzonderlijk cultuurhistorisch belang. Dat concludeert adviesbureau Stoa uit Ede.

Stoa onderzocht in opdracht van de gemeente Wageningen de cultuurhistorische waarde van veertien gebouwen van Wageningen UR in de gemeente. De gemeente wil, mede op aandringen van de actiegroep Wageningen Monumentaal, weten wat de waarde is van de gebouwen die Wageningen UR in de toekomst gaat afstoten. Het bureau keek daarbij naar cultuurhistorie, architectuur, stedenbouwkunde, de staat van de gebouwen, en de zeldzaamheid.
De Dreijenborch scoort hoog, omdat het gebouw volgens Stoa symbool staat voor 'het optimisme en de vernieuwing tijdens de wederopbouwperiode'. De architecten Van Tijen, Boom en Posno zetten rond 1960 volgens de onderzoekers een zakelijk gebouw neer met een vriendelijke uitstraling en een open, geometrische compositie met transparante en lichtgekleurde gevels. ,,De ruimtelijke werking van een vide is tevens op geslaagde wijze toegepast in de grote bouw- annex tekenzaal waarin een complete volkswoning nagebouwd kan worden'', schrijft Stoa.
De gebouwen van Entomologie en Fytopathologie van architect Wiedijk komen uit ongeveer dezelfde periode. Volgens Stoa zijn de gebouwen een 'treffend voorbeeld van de zoektocht van behoudende architecten als Wiedijk naar een evenwicht tussen traditie en vernieuwing'. ,,Voor het eerst liet hij een klassiek symmetrische hoofdopzet en een traditioneel decoratieve baksteenarchitectuur harmonieus samengaan met een zichtbaar betonskelet en transparante vliesgevels.''
De andere twaalf gebouwen zijn van minder groot belang, aldus Stoa. De gebouwen van Plantenveredeling (Lawickse Allee), Erfelijkheidsleer (Dreijenlaan), het Botanisch Laboratorium (Arboretumlaan), Landbouwplantenteelt en Graslandkunde (Haarweg) en het Agrotechnion (Bomenweg) zijn van gemiddeld tot bovengemiddeld belang. De gebouwen van Tropische plantenteelt (Ritzema Bosweg), de Plantenziektekundige Dienst (Binnenhaven), Biologische bedrijfssystemen (Binnenhaven), de Hucht (Generaal Foulkesweg), het Biotechnion (Bomenweg) en de Nieuwlanden (Nieuwe Kanaal) zijn van weinig belang. | M.W.