Nieuws - 22 maart 2011

Dreijen-rozen naar Belmonte

Het aantal rozen in arboretum Belmonte verdrievoudigt. De bestaande collectie krijgt gezelschap van de rozen uit arboretum De Dreijen.

rozen_planten_Belmonte.jpg
Al bijna een week is de groenploeg van Belmonte bezig rozen te planten. En dat werk duurt nog wel een paar dagen, zegt voorman Henk Seunninga. Het zijn er ook niet weinig: 396 verschillende soorten rozen en van elke soort twee stuks. De rest van de rozen op de Dreijen -er staan er soms wel vier van elke soort- gaat de kliko in. Met de verplaatsing krijgen de rozen een nieuwe toekomst op een steenworp afstand van de oude locatie.
Foutje
Aan elke rozenstruik zit een kaartje met naam en nummer. Elke struik heeft daarnaast nog een paaltje met gegevens. 'Een dubble-check', legt de voorman uit. 'Hoe meer informatie hoe beter.' Want een foutje is zo gemaakt. En vindt dan nog maar  eens de goede naam en nummer bij  de juiste roos. Seunninga: 'En dan heb ik het natuurlijk gedaan.' Dus houdt hij het allemaal nauwlettend in de gaten.
Dubbele
De nieuwe rozenperken liggen rondom het berkenpad in de buurt van de grote uitzichtpost in Blemonte. De enige plek behalve de gazons waar nog ruimte is, legt Seunninga uit. 'Maar de gazons moeten blijven; dat zijn de zichtlijnen.'  De perken sluiten bovendien aan bij de bestaande collectie rozen. Zo'n tweehonderd soorten, schat Seunninga. 'Maar daar zullen wel dubbele bij zijn. Sommige namen komen me erg bekend voor.' Oud en nieuw vormt samen de grootste rozencollectie van ons land.
Leuke klus
Waar precies welke roos komt, wordt ter plekke bepaald. Een vooropgezet plantschema is er niet. 'Dat is ondoenlijk. Later gaan we ze intekenen op kaart, aan de hand van de administratie van De Dreijen. De nieuwe collectiebeheerder (de genenbank) geeft ze vervolgens een nieuw nummer.' Die verantwoordelijkheid maakt het volgens Seunninga mede tot zo'n leuke klus voor de groenploeg. 'Voor ons is dat een uitdaging. Voorheen bepaalden de mensen van de hortus botanicus dit soort dingen. Toen mocht je zelf helemaal niks. Nu moeten wij het doen.'
Pensioen
Bovendien is dit de laatste klus van de voorman. Hij gaat eind dit jaar met pensioen. 'Leuk dat ik het zo mag afsluiten. Dat geeft voldoening.' Door het mooie weer krijgen intussen de eerste struiken al blaadjes. Maar volgens Seunninga kan dat geen kwaad. 'Als ze maar genoeg water krijgen. Ze zijn aan het groeien. Of ze gaan door, of ze gaan dood. Ik schat dat minder dan vijf procent het niet overleefd.' Over een paar maanden zullen we het zien. In juni bloeien de rozen.