Nieuws - 25 augustus 2016

Drank

Getrouwde mannen en vrouwen drinken minder dan singles. Dat blijkt uit een studie van de University of Virginia naar drinkgedrag onder tweelingen. Samenwonenden nestelen zich qua drinkgedrag tussen beide uitersten. De wetenschappers wijten het verschil aan controle door de partner. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat drinkebroers minder snel trouwen.

Mannelijk

Mannen maken extremere keuzes als er andere mannen in de buurt zijn. In de aanwezigheid van vrouwen kiezen ze voor het compromis. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek naar koop- en keuzegedrag van het Boston College. De middenweg zoeken is niet mannelijk, verklaren de wetenschappers dit effect. Stuur mannen dus nooit met elkaar de winkel in: dat kost geld.

Olympisch snel

Usain Bolt snel? Voor een mens ja. Maar in het dierenrijk is Bolt een watje. Bolt legt het al af tegen mijn konijn. Laat staan tegen een gorilla, zwijn, olifant, paard of hond. En de snelste, dat is de jachtluipaard. Die haalt in 3 seconden een topsnelheid van meer dan 110 km/uur. Oké, op vier poten. Maar per twee poten is dat nog altijd Olympisch goud.

Wakker

Blauw licht houdt muizen uit hun slaap, laat onderzoek van Oxford University zien. Groen licht maakt hen juist slaperig. De wetenschappers denken dat dat ook bij mensen zo is. Computerschermen en mobieltjes stralen veel blauw licht uit. Dat is goed nieuws voor studenten: van lang doorstuderen blijf je wakker.