Nieuws - 25 november 2009

Dow Energieprijs voor dissertatie bij Milieutechnologie

René Rozendal krijgt vandaag de Dow Energie Dissertatieprijs. Hij krijgt 5000 euro voor zijn proefschrift over de winning van waterstof uit afvalwater.

Rozendal ontwikkelde een nieuwe technologie om efficiënt waterstof uit afvalwater te winnen. Zijn bio-gekatalyseerde elektrolyse techniek maakt daarnaast ook het afvalwater schoon. Volgens het persbericht van Dow Energie is de gepatenteerde methode zowel nationaal als internationaal van groot belang voor afvalwaterzuivering en ook waterstofproductie.
Rozendal, momenteel werkzaam bij de Universiteit van Queensland in Australië, doet momenteel onderzoek aan een vergelijkbare technologie. Hij is blij met de prijs, die voor hem op het juiste moment komt: 'Dit is natuurlijk een geweldige erkenning voor het werk dat ik gedaan heb. Die 5000 euro heb ik eigenlijk al uitgegeven; ik ben namelijk twee weken terug getrouwd op het strand in Australië.'      
Omdat Rozendal in Australië werkt reikt minister Verhoeven van Economische Zaken de prijs vandaag in Den Haag uit aan zijn promotor, Cees Buisman.
De Dow Energie Dissertatieprijs wordt elke twee uitgereikt op voordracht van de KNAW aan promovendi die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan duurzame ontwikkelingen in de procestechnologie.