Nieuws - 1 januari 1970

Dorp

,,Historici laten het dorp links liggen. De stad is voor hen het centrum van de wereld. In de stad wonen de intellectuelen, het dorp en het platteland zijn achtergebleven gebied.

Historici lijken zich niet te beseffen dat een groot deel van de Nederlandse bevolking in een dorp woont. De meeste universiteiten staan ook in een stad. Vanuit Wageningen verschijnt nog wel eens een rapport, maar die worden nauwelijks gelezen’’. Dit zei schrijver drs Chris van Esterik dinsdag 18 mei bij de uitreiking van de NWO boekenprijs 2004 in Amsterdam. Van Esterik kreeg de prijs voor zijn boek ‘Een jongen van het dorp’, waarin hij de modernisering van het Betuwse dorp Ingen beschrijft aan de hand van de geschiedenis van het dorpscafé.
Van Esterik zegt voor zijn boek veel inspiratie te hebben opgedaan bij de Wageningse historicus dr Anton Schuurman. Historische publicaties zouden volgens hem beter gelezen worden als de mensen die geïnterviewd zijn, sprekend worden opgevoerd. ,,Helaas verzet het ‘wetenschappelijk dédain’ zich hiertegen’’, aldus Van Esterik. | G.v.M., Foto Ineke Oostveen