Nieuws - 21 februari 2008

Dorp wordt energieproducent

Het Gelderse dorp Millingen aan de Rijn zou wel elf keer zoveel energie kunnen produceren als haar eigen inwoners nodig hebben. Bijvoorbeeld met geluidsarme windmolens, zonnepanelen op daken, gebruik van biomassa en asfaltcollectoren in het wegdek. Allemaal duurzame energiebronnen die je op lokaal niveau kunt toepassen.

Studenten Urban Environmental Management en International Land and Water Management van Wageningen Universiteit, presenteerden afgelopen vrijdag in Wijchen voor lokale bestuurders en ambtenaren hun ideeën voor een duurzame lokale energievoorziening. Het was, zegt student Internationaal Land- en Waterbeheer Martin van Beusekom, meer een vingeroefening dan een gedegen onderzoek.
Toch waren de resultaten opzienbarend. Met zeven windmolens was bijvoorbeeld al te voorzien in de energiebehoefte van de plaats. Asfaltcollectoren bieden misschien nog meer perspectief, zegt Boris Konings, masterstudent Urban Environmental Management. Door water in asfalt te laten opwarmen, kan energie worden gewonnen om woningen te verwarmen. En ’s winters is minder strooizout nodig omdat het water de wegen verwarmt, en het asfalt slijt er ook nog eens minder snel door.
Yang Yue Long van Urban Environmental Management probeerde uit te vinden hoeveel energie een dorp als Millingen aan de Rijn kan produceren. Als alle mogelijkheden van zonne-energie, windenergie en biomassa worden ingezet, zou de plaats elf keer meer kunnen produceren dan de eigen energiebehoefte. Maar dat is niet reëel, zegt de Chinese student, omdat er altijd beperkingen zijn als gebrek aan draagvlak bij de bevolking, of regelgeving die bepaalde ontwikkelingen niet toestaat.
Wethouder Erick Loermans van de gemeente Wijchen was enthousiast: ‘Jonge mensen inspireren je om geheel anders naar de problematiek te kijken.’ De ambtenaren reageerden ook positief, maar zagen tal van haken en ogen, constateert Konings. ‘Maar als je echt wilt overschakelen op duurzame energie, dan zul je daarvoor ook de mogelijkheden moeten creëren.’