Nieuws - 17 april 2013

‘Dopingzondaars’ aten vervuild vlees

Het illegaal gebruik van clenbuterol in de veeteelt lijkt van invloed op de uitslag van dopingcontroles in de sport. Dat concludeert het RIKILT na onderzoek voor de FIFA.

mexicoU17.jpg
Het RIKILT onderzocht 47 vlees- en voedselmonsters van hotels in Mexico waar voetbalteams logeerden tijdens het WK voetbal onder 17 jaar, In 14 van de 47 monsters werd de groeibevorderaar clenbuterol aangetroffen. Het dopinglab in Keulen, waarmee RIKILT samenwerkte, onderzocht 208 urinemonsters van voetballers gehuisvest in de betreffende hotels en vond in 109 daarvan clenbuterol.
Bij slechts 5 van de 24 voetbalteams die urinemonster hadden afgegeven voor de dopingcontrole, werd geen clenbuterol gevonden. Ten minste een van deze teams was op een vegetarisch dieet gezet, omdat de Mexicaanse overheid voor het toernooi had gewaarschuwd voor vervuild vlees. Eerder in 2011 waren spelers van het nationale Mexicaanse voetbalelftal namelijk betrapt op clenbuterol tijdens dopingcontroles. Bekend was ook dat Mexicaanse veehouders illegaal gebruik maken van deze groeibevorderaar.
Het onderzoek toont aan dat clenbuterol in consumptievlees grote problemen kan veroorzaken bij topatleten die geregistreerd staan bij dopingcontrolesystemen, stelt het RIKILT. Er is dringend behoefte aan overheidsmaatregelen om het illegale gebruik van clenbuterol in de veeteelt te bestrijden, aldus het instituut.
RIKILT onderzoekt ook het vermeende dopinggebruik van wielrenner Alberto Contador, die in 2010 werd betrapt met 0,00000000005 gram clenbuterol per mililiter in zijn urine. Contador wees toen op het eten van vlees. RIKILT onderzoekt nu in opdracht van de dopingautoriteit WADA of de clenbuterol in Contador's bloed van een dopingpilletje of biefstuk kwam. Daartoe ontwikkelt het instituut nu een nieuwe techniek die de twee optische varianten van clenbuterol kan onderscheiden. In een pilletje zit evenveel van deze twee varianten, in biefstuk zit vooral de werkzame variant. RIKILT hoopt eind dit jaar uitsluitsel te kunnen geven of Contador doping heeft gebruikt of het slachtoffer is van vervuild vlees.