Nieuws - 16 november 2015

Doorgaan klimaatmars onzeker

tekst:
Koen Guiking

Het is onzeker of de klimaatmars in Parijs doorgaat. ‘Maar ik zou de bus nog niet cancelen’, zegt de woordvoerder van het organiserende Climate Action Network (CAN) tegen de 87 Wageningse studenten die mee willen protesteren in Parijs.

Foto: Bruno Lauteslager en Femke Lootens zochten studenten die wilden meedemonsteren in Parijs, voorafgaand aan de klimaattop. Intussen zit de bus vol, maar is onduidelijk of de mars doorgaat, na de aanslagen van afgelopen vrijdag.

Organisatoren van de klimaatmars in Parijs komen vandaag om 5 uur bijeen om te overleggen of ze het evenement willen laten doorgaan. ‘Met de coalitie [van de vele organiserende partijen] bespreken we vanavond de afwegingen’, zegt Ria Voorhaar, woordvoerder van CAN. ‘En ook met de autoriteiten in Parijs hebben we raadplegende gesprekken.’ Als de lokale overheid of de politie aangeven dat het niet veilig is om over een kleine twee weken met z’n tienduizenden – en mogelijk meer dan honderdduizend mensen – door de straten te lopen van de door terroristische aanslagen geteisterde stad, dan gaat het uiteraard niet door. De klimaatconferentie zelf (COP21) gaat overigens wel door, maar over de vele zogenoemde “side events” is nog veel onduidelijk.

In Wageningen komen vanavond ook studenten bijeen om te overleggen of ze zaterdag 28 november afreizen naar Parijs. Een groep van 87 studenten heeft een bus naar en overnachting in Parijs geboekt om deel te nemen aan demonstraties tegen activiteiten die bijdragen aan klimaatverandering. ‘De bus zit vol’, zegt Bruno Lauteslager, één van de studenten die WU'R going to Paris organiseert. ‘Voorlopig gaan we ervan uit dat de mars doorgaat.’